You are here

Eurobank: Τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ

22/10/2008 08:30
Σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει άμεσα ο όμιλος της Eurobank μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς η αγορά των τιτλοποιήσεων είναι ανύπαρκτη εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Με την τιτλοποίηση ο όμιλος της Eurobank θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των εργασιών της τράπεζας.

Η απόφαση για την τιτλοποίηση, ήρθε μετά την καθυστέρηση που σημειώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ολοκλήρωση του πλαισίου που θα διέπει την έκδοση καλυμμένων ομολογιών (covered bonds).

O όμιλος της Eurobank, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες προέβλεπαν εντός του 2008 την άντληση κεφαλαίων από τις καλυμμένες ομολογίες, κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό εξαιτίας της κρίσης.

Η Eurobank τον τελευταίο έτος έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση κάποιων από τις πηγές ρευστότητας: Μέσω της αμερικανικής αγοράς έχει αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ, έχει προχωρήσει σε ισόποση τιτλοποίηση εταιρικών ομολόγων, ενώ πριν από ένα και πλέον έτος προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι προετοιμασία με στόχο την έκδοση καλυμμένων ομολογιών έχει κάνει ο όμιλος της Εθνικής, ενώ η Alpha Bank έχει ήδη υλοποιήσει σχετικό πρόγραμμα.