You are here

Eurogroup: Πολιτική απόφαση για εκταμίευση των €767 εκ.

30/11/2020 09:23

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σήμερα στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup να αποδεσμεύσουν την τέταρτη δόση του ESM προς την Ελλάδα ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους.

Η σύσταση βασίζεται πάνω στην όγδοη έκθεση εποπτείας των θεσμών και την έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας η οποία περιείχε επιβραβεύσεις, αλλά και σημαντικούς αστερίσκους.

Όπως μας ανέφερε αξιωματούχος το Eurogroup, «σε κανονικές συνθήκες η εκταμίευση ενδεχομένως να πήγαινε πίσω γιατί υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπου οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιβραβεύονται».

Μια δεύτερη πηγή από το Eurogroup ανέφερε ότι αναμένει να παρθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, γιατί «προτεραιότητα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους για όλες τις χώρες. «Η εκταμίευση της δόσης θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, αναμένεται να υποστηρίξει ότι πρέπει να στηριχθεί η απόφαση πάνω στα θετικά – την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων – και όχι στα αρνητικά, δηλαδή στις καθυστερήσεις οι οποίες υπάρχουν εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.

Ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να εκθέσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και να ενημερώσει για τα μέτρα παροχών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Όμως, ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να δεχθεί και συστάσεις όπως:

  1. Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσαρμογές για την συγκράτηση και μείωση των κόκκινων δανείων
  2. Η διατηρησιμότητα της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα πρέπει να παραμείνει βασικός στόχος της κυβέρνησης
  3. Να προχωρήσει η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων από το κράτος στους ιδιώτες ώστε να κινηθεί χρήμα στην αγορά
  4. Να υπάρξει επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων.

Η έγκριση της δόσης από το Eurogroup σήμερα -εκτός μιας πολύ μικρής πιθανότητας να πάει για Δεκέμβριο- φανερώνει ότι οι επιπτώσεις από την Covid-19 «χαλαρώνουν» τις βόρειες χώρες που έχουν πατήσει φρένο στις μεγάλες απαιτήσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα παραμείνει ως έχει και το 2022. Με βάσει της εξελίξεις που τυχόν θα φέρει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, o τρόπος της δημοσιονομικής χαλάρωσης για το 2022 αναμένεται να εξεταστεί τον Ιούνιο του 2021.

Η ατζέντα του Eurogroup

Εκτός από την όγδοη αξιολόγηση της Ελλάδας και την απόφαση της εκταμίευσης της τέταρτης δόσης του ESM, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν την περαιτέρω μεταρρύθμιση της συνθήκης του ESM και την πρόωρη θέσπιση του Single Resolution Fund (SRF) το οποίο επρόκειτο να λειτουργήσει το 2024, ενώ τώρα, εάν υπάρξει απόφαση, θα μπει σε λειτουργία από 1.1.2022. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση του ESM πάγωσε από τον περασμένο Μάρτιο όταν η Ιταλία έθεσε βέτο γιατί η νέα τροποποίηση ενδέχεται να παρεμβαίνει στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας.

Επίσης, τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της αποστολής του στο άρθρο IV στη ζώνη του ευρώ. Η τελική ανάλυση του ΔΝΤ θα δημοσιευθεί σήμερα το απόγευμα. Η αναθεώρηση του άρθρου IV της ζώνης του ευρώ είναι μια τακτική άσκηση κατά την οποία το ΔΝΤ εξετάζει τις οικονομικές εξελίξεις, διαβουλεύεται με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ζώνης του ευρώ και παρέχει στοχευμένες πολιτικές συμβουλές.

Πληροφορίες από το ΔΝΤ ανέφεραν ότι το Ταμείο ζητά για ακόμα μια φορά να παραμείνει χαλαρή, τόσο η δημοσιονομική, όσο και η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης και να δαπανηθούν κονδύλια ώστε να επιστρέψει η ευρωζώνη στην ανάπτυξη, έστω και με άνισο τρόπο (κάποιες χώρες γρηγορότερα και κάποιες ισχυρότερα από άλλες).

Επίσης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν της μεταμνημονιακές εκθέσεις της Κύπρου (9η έκθεση), της Πορτογαλίας (12η) της Ιρλανδίας (13η) και της Ισπανίας (14η έκθεση εποπτείας).

Οι υπουργοί του Eurogroup θα έχουν και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την πρόταση της Κομισιόν για τα προσχέδια του προϋπολογισμού του 2021 και θα συνεχίσουν την συζήτηση για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τραπεζικής ένωσης η οποία περιλαμβάνει και την πρόωρη λειτουργία του SRF, του κοινού ταμείου ύστατης καταφυγής.

Πηγή: Euro2day