You are here

Εξαγορές στα Βαλκάνια από τράπεζες της Κύπρου

03/05/2007 10:53
Το «κλειδί» της ανάπτυξης των τριών κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου, ΜΡΒ και Ελληνική Τράπεζα) είναι η επέκτασή τους μέσω εξαγορών στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, τονίζει, σε χθεσινή έκθεσή του, για τα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Fitch. Επίσης, στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των τριών τραπεζών και η σταδιακή αποδέσμευσή τους τόσο από τα χρηματοοικονομικά έσοδα όσο και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

«Το τελευταίο έτος έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου για τις τρεις τράπεζες, ωστόσο η μικρή αγορά της Κύπρου δεν αρκεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση της κερδοφορίας τους», αναφέρει ο συντάκτης της έκθεσης Πάολο Φιορέτι. Τα έσοδα από τις εργασίες της λιανικής τραπεζικής σε συνδυασμό με τα αυξημένα έσοδα από τις υπηρεσίες συναλλάγματος, τα οποία, όμως, θα εκλείψουν όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ευρωζώνη, είναι οι βασικές πηγές κερδών που οδήγησαν σε βελτίωση της κερδοφορίας των τριών τραπεζών το 2006. Ειδικότερα, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα σημείωσαν εντυπωσιακή πορεία το 2006, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης που πραγματοποίησαν.

Μεγέθη

Όσο για τη Marfin Popular Bank βρίσκεται σε φάση συγχώνευσης των τριών τραπεζών που την απαρτίζουν, ωστόσο τα εκτιμώμενα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007 καταδεικνύουν την ιδιαίτερα ικανοποιητική της πορεία. Ενισχυτικά για τις τρεις κυπριακές τράπεζες συμβάλει το γεγονός ότι διαθέτουν σημαντική, για τα δεδομένα τους, παρουσία στην ελληνική τραπεζική αγορά, αλλά και σε αγορές με έντονο το κυπριακό στοιχείο, ωστόσο πρέπει να αναπτυχθούν ταχύτατα στις αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ρουμανία, η Σερβία κ.ά. Με δεδομένο, υποστηρίζει ο αναλυτής της Fitch, ότι οι τρεις κυπριακές τράπεζες ελέγχουν τα 2/3 του τοπικού μεριδίου αγοράς, τα περιθώρια ανάπτυξή τους έτι περαιτέρω στο εσωτερικό της Κύπρου είναι μικρά, με μόνη εναλλακτική την απόκτηση μεριδίου από τις συνεταιριστικές τράπεζες του νησιού.