You are here

Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου στην Ελλάδα

28/03/2023 19:03

Τρομοκρατικό δίκτυο, το οποίο, τελώντας υπό καθοδήγηση από το εξωτερικό, σχεδίαζε πλήγματα σε επιλεγμένους στόχους στην Ελλάδα, εξάρθρωσαν η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το δίκτυο «με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια».

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού δικτύου, ενώ διώκεται και τρίτος αλλοδαπός.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα μέλη του τρομοκρατικού δικτύου «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, από τα συλλεχθέντα στοιχεία προκύπτει ότι το δίκτυο είχε ήδη προσδιορίσει στόχο επίθεσης στην ελληνική επικράτεια.

«Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου: είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας, είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης, είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος, σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «υψηλό επίπεδο ετοιμότητας» των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας.

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Όπως ανάφερε, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, «εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», καταλήγει η ανάρτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.