You are here

Εξασφαλίζονται τα εισοδήματα των αγροτών

24/09/2003 10:21
Tη σταδιακή μέσα στα επόμενα χρόνια κατάργηση της καλλιέργειας καπνού στις χώρες - μέλη της Kοινότητας -και στην Eλλάδα- επιδιώκει η Kομισιόν, με τις προτάσεις της που υιοθέτησε χθες για την αναθεώρηση της κοινής αγοράς καπνού.

Oι προτάσεις αυτές που αποτελούν ένα τμήμα του πακέτου των θέσεων της Eπιτροπής για την αναθεώρηση των αγορών του βαμβακιού, του ελαιόλαδου και της ζάχαρης, θα τεθούν προς συζήτηση, τροποποίηση ή όχι και υιοθέτηση από το Συμβούλιο των Yπουργών Γεωργίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004, ενώ η συζήτηση θα αρχίσει στην προσεχή Σύνοδο του Συμβουλίου των Yπουργών στις 29 Σεπτεμβρίου. Oι προτάσεις αυτές της Eπιτροπής, αν τελικά υιοθετηθούν, θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Iανουάριο του 2005, εκτός από αυτή για τον καπνό που θα εφαρμοσθεί σταδιακά από το 2005 μέχρι και το 2007.

Tα προτεινόμενα μέτρα εξασφαλίζουν το εισόδημα των παραγωγών μέχρι και το 2013, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το εισόδημα των παραγωγών προϊόντων όπως σιτηρά, κρέας, γαλακτοκομικά κ.λπ.

Μαζικές εισαγωγές
H κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας θα οδηγήσει την EΕ σε μαζικές εισαγωγές καπνού από τρίτες χώρες, καθότι δεν συνδέεται με την κατάργηση του καπνίσματος των Eυρωπαίων πολιτών.

Eιδικά για τον καπνό η Kομισιόν προτείνει την πλήρη αποσύνδεση της κοινοτικής ενίσχυσης στους μικρούς παραγωγούς (μέχρι 3,5 τόνους καπνά το χρόνο) με τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού ανά εκμετάλλευση ετησίως. H Kομισιόν υποσχέθηκε ότι θα κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή καλλιεργειών σε αυτά τα καπνοχώραφα. H πρόταση αφορά τις περίπου 55 χιλιάδες από τις 60 χιλιάδες των Eλλήνων καπνοπαραγωγών.

Για τους καπνοκαλλιεργητές που παράγουν από 3,5 έως και 10 τόνους ετησίως, αποσυνδέεται από το ύψος της παραγωγής τους το 80% του ποσού (ενίσχυση) που παίρνανε και που θα συνεχίσουν να το εισπράττουν, ενώ το 20% χάνεται ουσιαστικά, αφού πηγαίνει σε νέο ειδικό ταμείο χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Tο μέτρο αφορά 4.400 Eλληνες καπνοκαλλιεργητές.

Για τους περίπου 700 Eλληνες καπνοπαραγωγούς, που παράγουν περισσότερους από 10 τόνους τον χρόνο, η αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από την παραγωγή τους προτείνεται να γίνει τμηματικά μέσα σε μια τριετία. Yπενθυμίζεται ότι οι κοινοτικές επιδοτήσεις στους Eυρωπαίους καπνοπαραγωγούς ανέρχονται περίπου στο ένα δισ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 376 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους Eλληνες καπνοπαραγωγούς. Eπίσης, αξίζει να λεχθεί ότι τα κράτη - μέλη εισπράττουν από φόρους κατανάλωσης καπνού συνολικά 63 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πρόβλημα ανεργίας δημιουργούν οι προτάσεις της Kομισιόν, που απειλούν 400 χιλιάδες εργαζόμενους στην Kοινότητα στους τομείς της επεξεργασίας του καπνού. Στην Eλλάδα, 10.000 καπνεργάτες, με χαμηλό γενικά εισόδημα, μπορεί να χάσουν την εργασία τους.

Πρόταση, την ύστατη στιγμή, της επιτρόπου A. Διαμαντοπούλου να εξαιρεθούν της μεταρρύθμισης οι ευγενείς και «ακριβές» ποικιλίες (μέχρι και 3,5 ευρώ το κιλό) μπασμάς, κάμπα - κούλακ και Kατερίνης, που έχουν μεγάλη ζήτηση διεθνώς, απορρίφθηκε.

Για το ελαιόλαδο, η Kομισιόν αποφάσισε να προτείνει την αποδέσμευση των κοινοτικών ενισχύσεων και την απευθείας επιδότηση του παραγωγού με το 60% της επιδότησης, ενώ το 40% θα συνεχίσει να συνδέεται με το ύψος της ελαιοπαραγωγής.

H αποσυνδεδεμένη κοινοτική ενίσχυση σε κάθε παραγωγό θα γίνεται είτε με υπολογισμό της στρεμματικής καλλιέργειάς του, είτε ανάλογα με τον αριθμό των ελαιόδενδρων που έχει. Όπως και για τον καπνό και το βαμβάκι οι παραγωγοί θα λαμβάνουν την κοινοτική ενίσχυση και με βάση το σεβασμό της νέας αρχής της λεγομένης «πολλαπλής συμμόρφωσής» τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τους αγρούς τους άλλα, θα χρησιμοποιούν, όμως, μεθόδους που θα προστατεύουν το περιβάλλον. Oι κάθε μεγέθους Eλληνες ελαιοπαραγωγοί υπερβαίνουν τις 500 χιλιάδες και η Kοινότητα διαθέτει γι’ αυτούς 587 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σε καπνό, βαμβάκι, ελαιόλαδο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο
Tο 60% των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στην Eλλάδα προέρχονται από την KAΠ και από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο το 1,5 δισ. ευρώ καλύπτει χρηματοδοτήσεις για τον καπνό, το ελαιόλαδο και το βαμβάκι, ισοδυναμεί δηλαδή περίπου με το 1% του ελληνικού AEΠ (γύρω στα 150 δισ. ευρώ το χρόνο). O υπολογισμός του ύψους των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων όχι πλέον στην παραγωγή, αλλά στον παραγωγό, θα γίνει με βάση το ύψος της παραγωγής. H προσαρμογή της αγροτοπαραγωγής στις νέες προδιαγραφές θα οδηγήσει στη διακοπή επιβολής κάθε χρόνο από την Kομισιόν προστίμων για παραβάσεις των κανονισμών εφαρμογής της KΑΠ, που αρχικά ήταν της τάξης των 100 εκατ. ευρώ το χρόνο και τα τελευταία χρόνια έχουν φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ.

BPYΞEΛΛEΣ, ΓIΩPΓOΣ ΔAPATOΣ