You are here

Εξετάζεται επίδομα ανεργίας «πολλαπλών ταχυτήτων»

14/09/2021 14:07

Αλλαγές στο ύψος αλλά και στον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας αναμένονται μέσω του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, το σχέδιο αναμόρφωσης των «παθητικών πολιτικών» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σενάρια σύνδεσης του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος πριν απολυθεί και τον ορισμό ενός ανώτερου ορίου που θα είναι πιο κοντά στον μισθό του και ενός κατώτατου ορίου, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του σημερινού επιδόματος των 400 ευρώ.

Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού καταρτίζουν σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης κι όπως «φωτογραφίζεται» στην ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ, που μοιράζεται στο περίπτερο του Οργανισμού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές αφορούν και το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το σύστημα των παθητικών πολιτικών, που στήθηκε πολλά χρόνια πριν, «εξελίσσεται» αναλλοίωτο, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Μεταξύ δε των προτεινόμενων ενεργειών συγκαταλέγονται:

  • ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών
  • η  ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου
  • η έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και η κατάργηση πιθανών αντικινήτρων
  • η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις)
  • ο εκσυγχρονισμός του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παθητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, επισημαίνεται και η πρόσφατη θέσπιση της χορήγησης γονικής άδειας και στους δύο γονείς και η επιδότηση τμήματος αυτής από τον ΟΑΕΔ (για τους δύο πρώτους μήνες).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του άνεργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος εγγράφεται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα δηλώνει και ότι είναι άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, εξετάζεται επίσης η κλιμάκωση του επιδόματος με βάση τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος, πριν από την απόλυση. Θα υπάρξει βέβαια ένα ανώτατο όριο, όπως κι ένα κατώτατο, το οποίο, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν θα είναι κάτω από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας, ή τα 407 ευρώ, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά (ακολουθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού).  

Στόχος η δημιουργία 145.000 νέων θέσεων εργασίας

Στην ίδια έκδοση και στο  πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αποκαλύπτεται και ο σχεδιασμός για  την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μέσα από την υλοποίηση απλουστευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, «ανοικτού τύπου». Στόχος είναι η  δημιουργία  75.000 νέων θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία της χώρας, επιπλέον των 70.000 νέων θέσεων εργασίας που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Έτσι, συνολικά,  για τα επόμενα χρόνια, ο στόχος είναι η δημιουργία περίπου 145.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω νέων επιχορηγήσεων.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στην έκδοση του Οργανισμού που διανέμεται στη ΔΕΘ, επισημαίνει ότι η έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και θα συνεχιστεί με ακόμη εντονότερους ρυθμούς, με σύγχρονα προγράμματα επιδότησης της εργασίας και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, «αυτό αναμένεται να επιτευχθεί μέσα από μία σημαντική εσωτερική αναδιάρθρωση σε επίπεδο δομών, υποδομών και διαδικασιών και αφομοίωση μιας κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης. Απώτερος στόχος είναι η ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων πολιτών και επιχειρήσεων διαμέσου ενός φιλόδοξου προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και στρατηγική προτεραιότητα για τον ΟΑΕΔ είναι η αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, καθώς και η ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μέσα από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση.

Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ

Να σημειωθεί ότι αύριο Τετάρτη, ο Οργανισμός πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εκδήλωση αναζήτησης θέσεων εργασίας για ανέργους και επιλογής προσωπικού από επιχειρήσεις, με την επωνυμία «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ». Η εκδήλωση θα  πραγματοποιηθεί στο Porto Palace Hotel, από τις 10:00 έως τις 19:00, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Η εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους 28 επιχειρήσεων, που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό για περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και στο νομό Κιλκίς. Οι προσωπικές συναντήσεις με στελέχη των 28 εταιρειών θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, με ελεύθερη είσοδο και χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού. 

Πηγή: Euro2day