You are here

Ευκαιρίες απασχόλησης για 2.800 ανέργους

13/10/2003 18:06
Δυο νέα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων και επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματικών, συνολικά για 2800 ανέργους, προϋπολογισμού μέχρι το 2008 28.451.944 ευρώ, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα τα δυο προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και σε ποσοστό 25% από εθνικούς πόρους, απευθύνονται σε ανέργους ηλικίας 18-64 ετών, καθώς και σε ανέργους ευπαθών ομάδων (άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες μετανάστες, αποφυλακισμένους, ειδικές πολιτισμικές ομάδες κ.α). Το πρόγραμμα για την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων, Συνεταιρισμών, Επαγγελματικών Σωματείων και Ενώσεων, αστικών εταιριών και εταιριών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφορά τη δημιουργία 2.400 θέσεων εργασίας για την απασχόληση ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η διάρκεια επιχορήγησης για κάθε προσλαμβανόμενο άτομο ορίζεται στους 24 μήνες με την υποχρέωση του εργοδότη να απασχολήσει το άτομο: - 6 μήνες χωρίς επιχορήγηση για μικρές επιχειρήσεις (εως απασχολούν εως 250 άτομα) - 12 μήνες χωρίς επιχορήγηση για μεγάλες επιχειρήσεις (όσες απασχολούν προσωπικο άνω των 25 ατόμων). Το βασικό ποσό της επιχορήγησης για κάθε προσλαμβανόμενο άτομο ορίζεται στα 20 ευρώ την ημέρα και για τους 24 μήνες και προσαυξάνεται κατά 1,50 ευρώ εάν το άτομο είναι γυναίκα ή αν είναι άνω των 45 ετών.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη μέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 26 μέρες για κάθε μήνα, κατ΄ ανώτατο όριο εφόσον όμως υπάρχουν τουλάχιστον 20 ημερομίσθια για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο χωρίς καμμία άλλη παροχή από τον ΟΑΕΔ. Το τυχόν υπόλοιπο της αμοιβής του εργαζόμενου καθώς και ασφάλιση, επιδόματα αδείας κ.α καταβάλλονται από τον εργοδότη. Από το πρόγραμμα εξαιρούνται όλες γενικά οι τράπεζες, ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους εταιρίες, η ΕΠΑΕ, οι ΠΑΕ, η ΚΑΕ, οι πολιτικές οργανώσεις και τα κόμματα, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ηλεκτρονικά, ψυχαγωγικά και τυχερά παιχνίδια.

Η επιχείρηση δύναται να προσλάβει άτομα των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, που είναι εγγεγραμμένα στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν ωφεληθεί στο πλαίσιο των μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ΄ ΚΠΣ από δράσεις: - Κατάρτισης από πιστοποιημένα ΚΕΚ Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε εφαρμογή του mainstreaming (ενσωμάτωη). - Προκατάρτισης από πιστοποιημένα ΚΕΚ (εκμάθηση ελληνικής γλώσσας) - Παροχής Συνοδευτικών Υπηρεσιών από δορείς Παροχής Σ.Υ.Υ. Στο πλαίσιο εφαρμογής της εξατομικευμένης προσέγγισης από το εξειδικευμένο προσωπικό και τους Συμβούλους Παροχής Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής σύζευξη ατόμου- θέσης εργασίας, τα άτομα που θα προσλαμβάνονται από τις επιχειρήσεις με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πρέπει να προτείνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η κατάθεση της αίτησης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά πρέπει να έχει γίνει μέχρι 15/12/2005. Η πρόσληψη του ατόμου και η έκδοση εγκριτικής απόφασης υπαγωγής πρέπει να γίνει μέχρι την παραπάνω ημερομηνία. Η ημερομηνία αυτή δεν ισχύει σε περίπτωση που ο αριθμός των προβλεπομένων θέσεων καλυφθεί νωρίτερα οπότε το πρόγραμμα διακόπτεται.

Nέοι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση 400 νέων ελεύθερων επαγγελματιών για τη δημιουργία ατομικών και εταιρικών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, Συνεταιρισμοί, Κοινοπραξίες) επιχειρήσεων καθαρά τοπικού χαρακτήρα, τις οποίες δεν χαρακτηρίζει έντονος ανταγωνισμός. Η διάρκεια της επιχορήγησης καθορίζεται σε 16 μήνες και το βασικό ποσό της επιχορήγτησης ορίζεται στα 10.600 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.400 ευρώ αν το άτομο είναι γυναίκα ή άνω των 45 ετών. \Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που λειτουργού αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες, οι ΑΕ, και οι επιχειρήσεις με τυχερά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια