You are here

Εύσημα UBS στις ελληνικές τράπεζες

27/06/2003 08:27
Αισιόδοξη για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο εμφανίζεται η UBS Warburg, εκτιμώντας ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν στην βελτίωση της εικόνας το πρώτο τρίμηνο του 2003 εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ έχει προστεθεί και μια ακόμα θετική παράμετρος, η άνοδος της Σοφοκλέους.

Σε εκτενή ανάλυση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου κατατάσσουν την Alpha Bank στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών τους (μαζί με τις βρετανικές Alliance & Leicester και Bradford & Bingley, την ιταλική BPVN και την σουηδική Swedbank).

Επίσης, θέτουν υπό αναθεώρηση τις τιμές-στόχους για την Εθνική και την Εμπορική Τράπεζα (στα 11 ευρώ και στα 11,8 ευρώ αντίστοιχα), λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τους το γεγονός ότι οι τρέχουσες τιμές διαπραγμάτευσης βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα: Την Πέμπτη η Εθνική έκλεισε στα 15,10 ευρώ (+0,40%) και η Εμπορική στα 16,12 ευρώ (-0,62%).

Από την -κατά UBS- ακτινογραφία των πέντε μεγάλων του ελληνικού τραπεζικού κλάδου εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

-Για την Εθνική, ο διεθνής οίκος «βλέπει» σημαντική βελτίωση των λειτουργικών της αποτελεσμάτων το εξάμηνο, με καταλύτες την αύξηση των spreads σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, την βελτίωση της διάρθρωσης του ενεργητικού (λόγω της συνεχιζόμενης επέκτασης στο retail) και την ενίσχυση των εσόδων που συνδέονται με την πορεία των κεφαλαιαγορών.

-Για την Alpha Bank, (τιμή-στόχος 14 ευρώ, σημερινό κλείσιμο στα 15 ευρώ, +1,49%), επισημαίνεται ότι «οι παράγοντες που οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση κατά 90% των κερδών το πρώτο τρίμηνο παραμένουν σε ισχύ. Υπάρχουν ενδείξεις επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των χορηγήσεων, ενώ τα περιθώρια παραμένουν σταθερά. Από τα μέσα Μαρτίου, η Σοφοκλέους κινείται ανοδικά και εάν η τάση διατηρηθεί θα "μεταφραστεί" σε αυξημένα χρηματοοικονομικά έσοδα. Εξάλλου, οι μειούμενες αποδόσεις των ομολόγων ίσως προσφέρουν ευκαιρίες εγγραφής κεφαλαιακών κερδών και στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας...»

-Για την EFG Eurobank (τιμή-στόχος 11,4 ευρώ, σημερινό κλείσιμο στα 13,30 ευρώ με κέρδη 0,91%), η UBS σχολιάζει ότι ξεχωρίζει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών για την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, ενώ τη χαρακτηρίζει ως «το πιο ελκυστικό δίκτυο retail στην εγχώρια αγορά». Ως παράγοντες που προοιωνίζονται θετική εικόνα για τα κέρδη εξαμήνου αναφέρονται η διατήρηση των υψηλών spreads στις χορηγήσεις και η ενίσχυση του ΧΑ.

-Για την Εμπορική, η UBS... εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις. Αξιολογεί θετικά την προβλεπόμενη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας. Πλην, όμως, κρίνει χαμηλή την απόδοση ιδίων κεφαλαίων και θεωρεί ότι θα παραμείνει μεσοπρόθεσμα κάτω από το κόστος του χρήματος, εξέλιξη που -συνδυαζόμενη με την ταχεία επέκταση του ενεργητικού- θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

-Για την Πειραιώς (τιμή-στόχος 6,3 ευρώ, σημερινό κλείσιμο 6,6 ευρώ), προβλέπονται βελτιωμένα κέρδη χάρη στην ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων, τη συγκράτηση του κόστους και την άνοδο της Σοφοκλέους. Τέλος, «κλειδί» για την πορεία της τράπεζας φέτος θεωρείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με την ΕΤΒΑ.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου