You are here

Fitch: "Είναι πιθανό η Ελλάδα να πετύχει φέτος το στόχο μείωσης του ελλείμματος"

30/03/2010 11:37
Η Fitch Ratings είναι πιθανότερο να διατηρήσει σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας φέτος, είπε ο Κρις Πράις υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου μετά την ανακοίνωση την Μ.Δευτέρα ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την χώρα παρά το δίκτυ ασφαλείας της ΕΕ. Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε χθες ότι διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, που αξιολογεί με BBB+, καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας παρά το δίκτυ ασφαλείας στο οποίο κατέληξε η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία σκληρά χρόνια αβεβαιότητας, αλλά αναμένεται να πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος από το 12,7% το 2009, είπε στο Reuters υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου. "Είναι πιθανότερο ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην αξιολόγηση φέτος", είπε ο Κρις Πράις σε τηλεφωνική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πιθανότερο να τα καταφέρει αναφορικά με το στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος παρά να αποτύχει. Η ευρωζώνη αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης για τη χώρα με τη συνδρομή του ΔΝΤ, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μόνο ως ύστατη λύση. "Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρη όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δανείσει την Ελλάδα. Επί του παρόντος υπάρχει η ανησυχία ότι δεν θα κάνουν τίποτα μέχρι την τελευταία στιγμή και, όταν αυτό γίνει, πιθανόν να είναι πλέον πολύ αργά", είπε ο Πράις.

Παράλληλα ανάφερε ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης θα ήταν, εάν η ύφεση αποδειχθεί χειρότερη της αναμενόμενης φέτος ή εάν χαθεί η λαϊκή στήριξη λιτότητας. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η χώρα έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

"Η Ελλάδα πρέπει να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι κινείται προς μια τριετία λιτότητας...τρία χρόνια πολιτικής αβεβαιότητας, τρία χρόνια αμφιβολιών για την πορεία της οικονομίας", είπε. "Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα τρία χρόνια αρνητικών προοπτικών. Εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα πάει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και την εφαρμογή σε καθημερινή, εβδομαδιαία βάση των πολιτικών που υιοθέτησε". Ο Πράις είπε ότι ο οίκος θα παρακολουθεί στενά τα δημοσιονομικά σχέδια της Ελλάδας για το 2011 και ότι θέλει λεπτομέρειες για το πως η χώρα σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Σαρκοζί

Την ίδια ώρα ,ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ,που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ,τόνισε ότι το σχέδιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα συνέβαλε στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.

«Τα spreads,η κερδοσκοπία και τα επιτόκια έπεσαν» μετά την υιοθέτηση του σχεδίου στήριξης ,τόνισε ο Σαρκοζί, μιλώντας σε φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια ,στη Νέα Υόρκη . Ο γάλλος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στους κερδοσκόπους για τη δημιουργία του προβλήματος. «Όταν επιτέθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν η Ελλάδα που δέχτηκε την επίθεση αλλά το ευρώ» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Ο Σαρκοζί σημείωσε ότι θα συζητήσει το θέμα της ρύθμισης των αγορών κατά την αυριανή συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. ?Δεν αποδεχόμαστε έναν καπιταλισμό χωρίς κανόνες, χωρίς ρύθμιση» τόνισε ο Σαρκοζί και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να καταλάβει ο μεγάλος αμερικανικός λαός ότι η απουσία κανόνων σκοτώνει την ελευθερία».