You are here

Fitch Solutions: Αύξηση 6,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος

24/09/2021 12:42

H Fitch Solutions προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 6,3% το 2021 για την Ελλάδα (αναθεωρημένη προς τα πάνω από 6,0%), την ταχύτερη ετήσια επέκταση της οικονομίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μετά από συρρίκνωση κατά 8,2% το 2020.

Η χαλάρωση των περιορισμών στην εγχώρια δραστηριότητα και στα διεθνή ταξίδια θα επιτρέψει στην κατανάλωση και στις εξαγωγές υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό να ανακάμψουν βραχυπρόθεσμα. Εν τω μεταξύ, αναμένει ότι η βελτίωση των εξωτερικών συνθηκών θα στηρίξει τα κέρδη στις εξαγωγές αγαθών.

Η Fitch Solutions προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα παραμείνει ισχυρή στο 4,3% το 2022. Ωστόσο, η επικρατούσα αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία παρουσιάζει καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις της.

Η πρόβλεψή για το 2021 αποτελεί ανοδική αναθεώρηση από 6,0% προηγουμένως, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,4% σε ετήσια βάση (3,4% q-o-q) το Q2-21, μετά από ανάπτυξη 1,4% σε ετήσια βάση (4,5% q-o-q) το Q1-21. Η ανάπτυξη του Q2-21 ξεπέρασε την πρόβλεψη του Bloomberg κατά 11,3% y-o-y. Η άνοδος αυτή υποστηρίχθηκε από την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (αύξηση κατά 9,0% σε ετήσια βάση) και των εξαγωγών (αύξηση κατά 7,1% σε ετήσια βάση) εν μέσω της χαλάρωσης των εγχώριων λουκέτων και των περιορισμών στον τουρισμό τον Μάιο.

Η κατανάλωση και οι εξαγωγές οδηγούν την επέκταση του 2021

Αναμένει η Fitch ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί κατά το υπόλοιπο του 2021, προβλέποντας συνεισφορές στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα. Η πρόοδος της εκστρατείας εμβολιασμού της Ελλάδας - με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου να έχει αυξηθεί από 9,1% στα τέλη Απριλίου σε 56,8% στις 15 Σεπτεμβρίου - έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να χαλαρώνει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν όλο και περισσότερο στους χώρους λιανικής πώλησης και αναψυχής, καθώς η αυστηρότητα των μέτρων έχει μειωθεί από τον Απρίλιο. Η βασική μας προσδοκία είναι ότι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν το Q420-Q121, διευκολύνοντας την εκτόνωση της ανεβασμένης ζήτησης.

Η χαλάρωση των περιορισμών Covid-19 επιτρέπει την αύξηση της κατανάλωσης

Η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 - αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα - θα δώσει επίσης ώθηση στην ανάπτυξη του 2021. Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισερχόμενος τουρισμός περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος τουριστών στην Ελλάδα. Τα έτη πριν από την πανδημία, η περίοδος αιχμής των θερινών διακοπών του Ιουλίου και του Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως πάνω από το 40% των εσόδων από τον τουρισμό.

Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών της, παράλληλα με την υιοθέτηση από την ΕΕ του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για τα ταξίδια, αναμένει ο αμερικανικός οίκος ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και των εξαγωγών υπηρεσιών κατά το 31ο τρίμηνο του 2011 θα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με το 2020. Επιπλέον, με τον τουρισμό να απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. Ωστόσο, τα κέρδη του τουρισμού θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από το Covid-19, καθώς και λόγω του ότι ορισμένες χώρες προέλευσης εξακολουθούν να απαιτούν από τους παραθεριστές να αυτοαπομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Η Fitch αναμένει επίσης ότι η ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών θα στηρίξει τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένει σε επεκτατικό εύρος άνω του 50 από τον Μάρτιο του 2021, φθάνοντας σε υψηλό ρεκόρ 59,3 τον Αύγουστο εν μέσω αυξήσεων στις νέες παραγγελίες και στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Πηγή: Euro2day