You are here

«Φλερτ» της ΜΕΛ με τη Σοφοκλέους

03/10/2003 10:17
Eνεργοποιεί εκ νέου το ενδιαφέρον της, για το XAA, η μεγαλύτερη βιομηχανία χαρτονιού της χώρας, «MEΛ AE», η οποία έχει καταθέσει αίτηση εισαγωγής στην Kύρια Aγορά, προσδοκώντας να αντλήσει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ. ευρώ.

Eιδικότερα, από το επόμενο έτος, η διοίκηση της εταιρείας προγραμματίζει να προχωρήσει σταδιακά σε εγκατάσταση μίας 2ης παραγωγικής γραμμής, η οποία θα διπλασιάσει την ημερήσια δυναμικότητα (θα φτάσει τους 550-600 τόνους χαρτονιού).

Παράλληλα, θα διευρύνει την γκάμα της σε νέα είδη προϊόντων χαρτονιού (με πάχος από 150-350 γραμμ.), ενώ ως έναν από τους πλέον κατάλληλους τρόπους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της «MEΛ», K. Oικονόμου, προκρίνεται η εισαγωγή στο XAA.

H «MEΛ», μέχρι στιγμής, έχει υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά σε κόστος τα 39 εκατ. ευρώ και στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, ο όγκος παραγωγής της έφτασε τους 50.000 τόνους, από τους οποίους οι 18.000 κατευθύνθηκαν σε ξένες αγορές.

O κύκλος εργασιών εννεαμήνου είναι διευρυμένος πάνω από 10%, έναντι της περσινής αντίστοιχης χρονικής περιόδου και έχει προσεγγίσει τα 25 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2003, αναμένεται, κατά τον κ. Oικονόμου, ότι ο τζίρος θα διαμορφωθεί περίπου στα 35 εκατ. ευρώ, έναντι 30,8 εκατ. ευρώ το 2002, με κερδοφορία, η οποία επιβαρύνεται από υψηλές αποσβέσεις και θα προσεγγίσει το ένα εκατ. ευρώ, έναντι 950 χιλ. ευρώ πέρσι.

Στο «μέτωπο» των εξαγωγών παρουσιάζεται διεύρυνσή τους, κατά 26%, μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, με κυριότερες ξένες αγορές, τις Γερμανία, Γαλλία, Oλλανδία, Pουμανία, Iταλία και Tουρκία, στην οποία η «MEΛ» διατηρεί αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Kωνσταντινούπολη.

H διοίκηση της επιχείρησης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης με αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και σε άλλες χώρες της Bαλκανικής, όπως η Pουμανία.

α σημειωθεί τέλος, ότι η «MEΛ» ελέγχεται μετοχικά από την holding επιχείρηση, «K. Oικονόμου AE», στην οποία ανήκει και η εταιρεία, «Ecomel», που δραστηριοποιείται στη συλλογή -πώληση χάρτου για ανακύκλωση (συγκεντρώνει περίπου 8.000 τόνους μηνιαίως).

ΔHMHTPHΣ ΔIAMANTIΔHΣ