You are here

Folli Follie: Οι νέες «αποχωρήσεις» στελεχών-σημάτων και τα... προσκόμματα

21/06/2019 09:39

Η κωλυσιεργία στις όποιες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Folli Follie, η απροθυμία παράδοσης στοιχείων, ώστε να ολοκληρωθούν βασικά στάδια αποτύπωσης της εικόνας της προβληματικής εισηγμένης και η συνακόλουθη εναλλαγή προσώπων στη διοίκηση οδηγούν την εταιρεία σε σταδιακή απαξίωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr πέρα από τις παραιτήσεις στελεχών της διοίκησης που ανακοινώθηκαν χθες επισήμως, αναμένεται και η παραίτηση του Ι. Γρίσπου, CFO της «αμαρτωλής» FF Group Sourcing Limited (της κινεζικής θυγατρικής του ομίλου). Ο κ. Γρίσπος ανέλαβε καθήκοντα την 1 Νοεμβρίου του 2018, αντικαθιστώντας τον Ι. Μπεγιέτη, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση καθώς είχε συμπεριληφθεί στην κακουργηματική δίωξη κατά των στελεχών της παλαιάς διοίκησης. Δεδομένου ότι ο έλεγχος της PwC εμποδίζεται εξαιτίας της «αδυναμίας» προσκόμισης κρίσιμων οικονομικών στοιχείων από τη δραστηριότητα της κινεζικής θυγατρικής, η ενδεχόμενη παραίτηση του κ.Γρίσπου περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Πέρα ωστόσο από το «γαϊτανάκι» παραιτήσεων και αλλαγών σε επίπεδο διοίκησης, στο επιχειρησιακό σκέλος, η εταιρεία σταδιακά απογυμνώνεται από την εμπορική της δραστηριότητα, απομακρύνοντας ολοένα και περισσότερο την πιθανή διάσωση έστω μέρους της οντότητας της.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στο πεδίο της ένδυσης ο όμιλος έχει χάσει το σύνολο των αντιπροσωπειών του (πέραν της Nike που σταδιακά αποδεσμεύεται) και διατηρεί παρουσία στην αγορά μόνον μέσω της λιανικής και των δικών του δικτύων καταστημάτων (Collective, KIX, Sports Loft, Factory Outlet), όπου προωθεί το στοκ που ενδυμάτων που διατηρεί, αλλά και νέο εμπόρευμα που προμηθεύεται από τους νέους αντιπροσώπους των φιρμών που κάποτε αντιπροσώπευε!

Πέραν της παραπάνω εικόνας στον τομέα χονδρικής ένδυσης, σε κρίση εισέρχεται και η λιανική δραστηριότητα και ειδικότερα στον τομέα των outlets. Όπως ήδη έχει γράψει το Euro2day.gr η αδυναμία της εταιρείας να εκπληρώσει της υποχρεώσεις έναντι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τη μίσθωση του ακινήτου στο εμπορικό πάρκο του Ελ. Βενιζέλος που φιλοξενεί ένα από τα δύο outlets της εταιρίας έχει οδηγήσει σε κατάπτωση εγγυητικής επιστολής. Η κατάσταση προιωνίζεται κλιμάκωση εκ μέρους του ΔΑΑ και για αυτό το λόγο η Folli Follie αναμένεται να δημιουργήσει άμεσα νέο σημείο υπό την επωνυμία Factory Outlet στην Κάτω Κηφισιά.

Τριγμοί και στην FF Cosmetics

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Εuro2day.gr η πολύμηνη καθυστέρηση εξυγίανσης και αδυναμία πώλησης της έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα και στη θυγατρική του ομίλου FF Cosmetics. Συγκεκριμένα, το γκρουπ COTY (όπου κατέχει πληθώρα αρωματικών προϊόντων) έχει διαμηνύσει ήδη την πρόθεση λύσης της συνεργασίας -η οποία επισήμως λήγει τον Αύγουστο του 2019- αναζητώντας νέο εκπρόσωπο. Η FF Cosmetics έχει αντιπροτείνει και επιχειρεί να διαπραγματευτεί την παράταση της συνεργασίας για ένα εξάμηνο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η απώλεια ενός διόλου ευκαταφρόνητου μεριδίου του τζίρου της έχει δρομολογηθεί.

Η αναδιάρθρωση

Στο βάθος όλου αυτού του χάους, τόσο η Deloitte, όσο και στελέχη της νέας διοίκησης της FF συνεχίζουν να επεξεργάζονται και να αναθεωρούν το πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Αν και η συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές θεωρείται «νεκρή» εν τούτοις διατηρούνται επαφές με εκπροσώπους τους, αλλά και με εκείνους του ελβετικού ομολόγου.

Η βάση του σχεδίου παραμένει εν πολλοίς η ίδια, δηλαδή η προσέλκυση ρευστού από επενδυτή ύψους 40 εκατ. ευρώ περίπου έναντι εξασφαλίσεων (τα δεσμευμένα από τη Δικαιοσύνη ακίνητα της εταιρείας). Τα παραπάνω κεφάλαια θεωρούνται αναγκαία ώστε να υποστηριχθεί η Links Of London (με σκοπό κάποια στιγμή να πουληθεί), να «καθαρίσει» η Ασία με κλείσιμο σημείων πώλησης και να γίνει rebranding του σήματος Folli Follie….

Στο μεταξύ διάστημα η αναδιάρθρωση εστιάζει σε μείωση δαπανών και έλεγχο της ρευστότητας. Σημειώνεται πάντως πως σήμερα στην Ελλάδα, η εταιρεία απασχολεί 940 εργαζόμενους, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από την εξέλιξη της όλης υπόθεσης.

Πηγή: Euro2day