You are here

Φοροδηλώσεις με τον... αραμπά

22/07/2021 15:07

Έξι μέρες πριν από την πρώτη καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων στις 28 Ιουλίου, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος για εξόφληση του φόρου σε οκτώ μηνιαίες δόσεις και έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση, περισσότεροι από 1 στους 2 φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Λογιστές, φορείς και βουλευτές ζητούν παράταση των προθεσμιών έως και το τέλος Σεπτέμβρη, αλλά η εξ αντανακλάσεως καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση είσπραξης φόρων εισοδήματος που θα επέφερε μια τέτοια εξέλιξη, συνιστούν τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες απορρίπτει μέχρι τώρα το σχετικό αίτημα το υπουργείο Οικονομικών.

«Με τα σημερινά δεδομένα», όπως συχνά πυκνά αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ούτε καν επέκταση του δικαιώματος έκπτωσης φόρου 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν εξετάζεται πέραν της προθεσμίας του Ιουλίου.

Τα στατιστικά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, από την άλλη πλευρά, δείχνουν πως οι λογιστές θα πρέπει να κάνουν ένα απίστευτο ράλι για να προλάβουν να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους, όχι στην πρώτη ημερομηνία της 28ης Ιουλίου αλλά στη δεύτερη, της 27ης Αυγούστου, η οποία συνεπάγεται έξι μηνιαίες δόσεις -η πρώτη διπλή- και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης.

Το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα έρχεται μετά από σημαντικές καθυστερήσεις στην ομαλή διεκπεραίωση της διαδικασίας. Ορισμένες από αυτές καταγράφονται στην ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Σπανάκη προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Σπανάκης ζητά την παράταση της δυνατότητας έκπτωσης στην εφάπαξ καταβολή του φόρου για το φορολογικό έτος 2020 μέχρι 30/9/2021 καθώς και της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 27/9/2021.

Στην ερώτησή του αναφέρει πως η φετινή χρονιά για τους λογιστές - φοροτεχνικούς ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η υγειονομική κρίση, η οποία αύξησε κατά πολύ τον φόρτο εργασίας τους και τις έκτακτες υποχρεώσεις τους και τονίζει πως η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση θα ωφελούσε το Ελληνικό Δημόσιο, διότι θα παρείχε κίνητρο στους φορολογούμενους να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο, προκειμένου και οι ίδιοι να ωφεληθούν από τη σχετική έκπτωση.

Στην ερώτηση, σημειώνεται πως «έχουν διαπιστωθεί ορισμένες δυσλειτουργίες, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία υποβολής και εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης. Για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις στην ενημέρωση του συστήματος taxis των εισοδημάτων για το έτος 2020 για μισθωτούς και συνταξιούχους, στερούν τη δυνατότητα σωστού προγραμματισμού και φυσικά τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 μέχρι 30/7/2021. Όπως επίσης και για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί αλλά απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις Δ.Ο.Υ., δεν είναι βέβαιο ότι οι Δ.Ο.Υ. θα ολοκληρώσουν την εκκαθάρισή τους στον απαιτούμενο χρόνο, ώστε ο φορολογούμενος να έχει την έκπτωση του 3%».

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2,978 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, με ένα στα τρία εκκαθαριστικά σημειώματα να είναι χρεωστικά (914 εκατ. ευρώ) και επτά στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι τώρα τη δήλωσή τους να δικαιούνται είτε επιστροφή φόρου (17,2%) είτε να είναι μηδενικά.

Πηγή: Euro2day