You are here

Φορολογικές δηλώσεις: Τελευταίο σπριντ για εκκρεμότητες

10/05/2021 15:35

Σειρά εκκρεμοτήτων «τρέχει» να καλύψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Οι προσαρμογές της φορολογικής νομοθεσίας στη σκιά της πανδημίας απαιτούν αντίστοιχες τροποποιήσεις σε συστήματα εκκαθάρισης και υποβολής των δηλώσεων, ενώ ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις με τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών εντύπων.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει σε περίπου δύο εβδομάδες, εξέλιξη που σημαίνει πως οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο παραπάνω από δύο μήνες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στην πρώτη προθεσμία της 28ης Ιουλίου.

Φέτος, έχει προκαταβολικά ανακοινωθεί πως η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 28 Ιουλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα έκπτωσης 3%, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης μέχρι τις 30 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν την εναλλακτική προθεσμία της 27ης Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δόση Αυγούστου θα είναι διπλή και ακολουθούμενη από έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Για να ανοίξει η περίοδος των δηλώσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση σειράς αποφάσεων που θα θέτουν σε πρακτική εφαρμογή ψηφισμένες διατάξεις νόμου κατά την αυτόματη διαδικασία εκκαθάρισης. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επακριβώς για παράδειγμα πώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν το πάγωμα των τεκμηρίων για τους πληγέντες από την πανδημία αλλά και των δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αίρεται για τα περσινά εισοδήματα η φορολόγησή τους βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Ακόμα όμως δεν έχει ανακοινωθεί ο πλήρης κατάλογος όσων θεωρούνται πληγέντες και οι ακριβείς προϋποθέσεις. Αντίστοιχες διευκρινίσεις απαιτούνται και για τη μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το πέναλτι φόρου μειώνεται στο μισό για όσους δηλώσουν δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνω από 20% αλλά κάτω από 30% του πραγματικού εισοδήματος, ενώ «εκπτώσεις» γίνονται και για χαμηλότερες δαπάνες. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαρίσουν με σαφήνεια.

Προσαρμογές συστημάτων και διατάξεων απαιτεί και η πρόβλεψη μόνιμης μείωσης της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η φετινή προκαταβολή φόρου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είναι 55% (από 100%) χωρίς κριτήρια πτώσης τζίρου ή άλλες προϋποθέσεις, ενώ  για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, η προκαταβολή φόρου από το 100% μειώνεται φέτος στο 70% και διαμορφώνεται από το 2022 στο 80% σε μόνιμη βάση.  

Πηγή: Euro2day