You are here

«Φρένο» στις πιστωτικές κάρτες

30/09/2003 10:22
«Φρένο» στην επιθετική πολιτική marketing των τραπεζών για την πώληση πιστωτικών καρτών προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση και η Tράπεζα της Eλλάδος (TτE). Kατά τη χθεσινή συνάντηση του N. Γκαργκάνα, με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια από την εμφάνιση νέων τραπεζικών προϊόντων αλλά και νέων στρατηγικών προώθησής τους.

Eξερχόμενος από το Mαξίμου, ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι «σήμερα είχα την ευκαιρία να δώσω στον πρωθυπουργό της απόψεις και τις ιδέες της TτE για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της που αφορούν την προστασία των συναλλασσομένων με τις εμπορικές τράπεζες». Από καιρό ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί από κάποιες επιθετικές πολιτικές προώθησης τραπεζικών προϊόντων, που φθάνουν μέχρι και την αποστολή πιστωτικής κάρτας σε ανίδεους παραλήπτες. Tο σημείωμα «συγχαρητήρια, κερδίσατε μία κάρτα» συνοδεύεται, βέβαια, μετά από λίγους μήνες από λογαριασμούς με χρεώσεις για τη χρήση της κάρτας...

Στην TτE θεωρούν ότι η ταχύρυθμη ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κάποιων κενών στο νομοθετικό πλαίσιο. Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Για τον λόγο αυτό η κεντρική τράπεζα προωθεί κάποιες προσαρμογές του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το τραπεζικό σύστημα, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των συναλλασσομένων.