You are here

Frigoglass: Βουτιά 85,3% στα κέρδη το α' εξάμηνο

31/07/2009 14:51
Η Frigoglass ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου μειώθηκαν 85,3% σε ετήσια βάση, καθώς η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έπληξε τη ζήτηση για ψυγεία σε σημαντικές αγορές στην Ευρώπη.

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως κατασκευαστής συστημάτων επαγγελματικής ψύξης είπε ότι τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 6,25 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο φέτος, με τις πωλήσεις να υποχωρούν 47,8% στα 176,7 εκατ. ευρώ.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του προηγούμενου έτους σημειώθηκαν οι πλέον αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών", είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Πέτρος Διαμαντίδης σε ανακοίνωση.

"Παρόλο που οι συνθήκες της αγοράς παρέμειναν αντίξοες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, είμαστε ικανοποιημένοι με την επακόλουθη σχετική βελτίωση των πωλήσεων, των κερδών και των ταμειακών ροών σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο".

Πέρυσι, η εταιρία έκλεισε δύο από τις 11 μονάδες παραγωγής και προχώρησε στην περικοπή 475 θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους.

Η Frigoglass, που προμηθεύει εταιρίες όπως η Coca-Cola Hellenic και η Heineken, είπε ότι οι πωλήσεις στην δυτική και ανατολική Ευρώπη υποχώρησαν 52,2% και 76,8% αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο, λόγω σημαντικών μειώσεων στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία και την Γερμανία.

Οι πωλήσεις στην Coca-Cola Hellenic, μειώθηκαν 76,3% το πρώτο εξάμηνο, αντιστοιχώντας στο 17,4% των πωλήσεων του κλάδου επαγγελματικής ψύξης έναντι 33,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Η Frigoglass είπε ότι ο στόχος διατήρησης της ρευστότητας των εταιρειών οδήγησε στην μείωση των δαπανών τους και στην αναβολή των κεφαλαιακών επενδύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρία, το δεύτερο τρίμηνο παρουσίασε μια τάση βελτίωσης, με τα αποθέματα να αρχίσουν να μειώνονται και με τις πρωτοβουλίες αύξησης της αποδοτικότητας να αναμένεται να επιδράσουν θετικά κατά την διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

Η μετοχή έχει κερδίσει 84% περίπου από τις αρχές του έτους, έναντι κερδών 31,7% για τον γενικό δείκτη.