You are here

FT: Το ‘brain drain’ εμπόδιο για την ανάκαμψη στην Ελλάδα

16/08/2018 13:22

Η μαζική φυγή έμψυχου δυναμικού από την Ελλάδα, το λεγόμενο ‘brain drain’, αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση στη χώρα, αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.
 
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από το 2010 και μετά από 350.000 έως 400.000 Έλληνες ηλικίας από 20 έως 40 ετών έχουν μεταναστεύσει, κυρίως σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
 
Πάνω από τα 2/3 αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και πολλοί κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο.
 
Όπως αναφέρει Έλληνας ερευνητής της Οξφόρδης, γιατροί, μηχανικοί, ειδικοί Η/Υ, διευθυντές ξενοδοχείων και σεφ είναι περιζήτητοι στις χώρες προορισμού.
 
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους γιατρούς, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης αναφέρει πως έχουν φύγει πάνω από 18.000 τα χρόνια της κρίσης.
 
Η εφημερίδα σημειώνει ότι περσινή έκθεση της ΕΕ για το Λονδίνο και την Ολλανδία αποκάλυψε ότι λιγότεροι από έναν στους δέκα Έλληνες μετανάστες σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη χώρα τους την επόμενη τριετία και μόνο το 20% θέλει να επιστρέψει πιο μακροπρόθεσμα.
 
Οι FT παρουσιάζουν και διάφορα ενδεικτικά παραδείγματα Ελλήνων επαγγελματιών και επιστημόνων που δηλώνουν ότι παραμένουν στο εξωτερικό είτε λόγω καλύτερων αμοιβών, είτε λόγω καλύτερων προοπτικών και ασφάλειας εργασίας, είτε επειδή στη χώρα που βρίσκονται τα πράγματα είναι «εντάξει».
 
Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός φυγής κορυφώθηκε το 2013 και κάποιοι μετανάστες έχουν επιστρέψει, αλλά τα τεράστια κενά στην ελληνική αγορά εργασίας παραμένουν, ιδίως στο εθνικό σύστημα υγείας.