You are here

Φθηνό φως, νερό και... μεροκάματο

17/12/2003 10:37
Της Μανταλένας Πίου

Με διαρθρωτικές αλλαγές στο παραγωγικό σύστημα θα αντιμετωπισθεί η υστέρηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και όχι με συμπίεση του κόστους εργασίας, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης, κάτω του 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Την πολιτική αυτή δέσμευση έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, ανακοινώνοντας χθες στοιχεία από την 1η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Οι τρεις παρεμβάσεις >>Τα πολιτικά συμπεράσματα της έκθεσης, δήλωσε ο υπουργός, καλούν σε παρεμβάσεις σε τρεις τομείς: Την ταχεία και συνεχή προσαρμογή της εκπαίδευσης/κατάρτισης στις νέες εξελίξεις, στη στήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος/καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, στην αποτελεσματική λειτουργία των δομών ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην περιφέρεια. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι το 2002 το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα (90 μονάδες) είναι μαζί με της Πορτογαλίας το φθηνότερο στην Ευρώπη. Η χώρα μας έχει την κατώτερη θέση στο κόστος κατοικίας, στην ύδρευση, ηλεκτροδότηση και εκπαίδευση. Το ωριαίο κόστος εργασίας στα 11,73 ευρώ είναι το 3ο χαμηλότερο, έναντι 23,05 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η παραγωγικότητα είναι η 3η χαμηλότερη (υπερβαίνει μόνον την Πορτογαλία και Ουγγαρία). Στις τηλεπικοινωνίες, το κόστος τοπικής κλήσης είναι το 4ο χαμηλότερο και το κόστος εθνικών κλήσεων είναι 0,77 έναντι 1,09 του μ.ο. ΕΕ.

Φθηνή ενέργεια >>Στο βιομηχανικό ρεύμα η Ελλάδα είναι η 4η φθηνότερη, στο οικιακό η φθηνότερη, στο πετρέλαιο κίνησης και στην αμόλυβδη βενζίνη η φθηνότερη και στο συνολικό δείκτη ενέργειας η 2η φθηνότερη μετά την Πορτογαλία. Η χαμηλή μεταβλητότητα πληθωρισμού, ο οποίος το 2003 εκτιμάται ότι θα κλείσει 3,4% - 3,5%, συμβάλλει στη δημιουργία σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Σύγκριση >>Η έκθεση εκπονείται από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Αξιολογεί την ετήσια ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με βάση την εξέλιξη 90 επιμέρους δεικτών, οι οποίοι καταρτίζονται με βάση τα διεθνή πρότυπα και συγκρίνουν τις επιδόσεις της Ελλάδος, με δείγμα 7 ευρωπαϊκών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Φινλανδία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Ουγγαρία) καθώς και των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εικόνα της Ελλάδας το 2002

Στην πρώτη θέση ως προς τη μεγέθυνση της οικονομίας

Στη δεύτερη υψηλότερη θέση ως προς τις δημόσιες ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.

Πρόβλημα ο πληθωρισμός, στην 4η υψηλότερη θέση μαζί με την Ισπανία.