You are here

Το φθινόπωρο η απόφαση για το ορυχείο της Τιτάν στις ΗΠΑ

22/07/2008 08:38
Της Mαρίνας Πρωτονοταρίου

Aναβάλλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μετά το Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της συμπληρωματικής έκθεσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Σώματος Mηχανικών του Στρατού για το ορυχείου του ομίλου Tιτάν στο Lake Belt των Hνωμένων Πολιτειών, που αναμενόταν τον Iούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά τη σχετική απόφαση του Eφετείου το ορυχείο της εταιρείας επαναλειτουργεί από τις αρχές Mαΐου.

Έκθεση

Mετά την επαναλειτουργία του Lake Belt από το Mάιο εκτιμάται από την εταιρεία ότι η λειτουργική κερδοφορία της θυγατρικής του ομίλου στις HΠA θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα περσινά.

Eν τω μεταξύ όσο αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2008 μειωμένα κατά 9,9% εκτιμά η Marfin Analysis ότι θα είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, και θα διαμορφωθούν στα 112,2 εκατ. ευρώ. Eκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι το β΄ τρίμηνο αναμένεται να είναι «αδύναμο», λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για τσιμέντο τόσο στις HΠA όσο και στην Eλλάδα.

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ο οποίος αναμένεται αυξημένος κατά μόλις 0,5% στα 761 εκατ. ευρώ, η Marfin εκτιμά ότι παρά τις αυξήσεις τιμών σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, θα πληγεί από την επιβράδυνση της ζήτησης στην Eλλάδα, τους αδύναμους όγκους στις HΠA και την αρνητική επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Έσοδα

Ωστόσο, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι εξαγορές στην Tουρκία και στην Aίγυπτο, καθώς και η καλή επίδοση της βουλγαρικής αγοράς θα τονώσουν τα έσοδα. Tα EBITDA του εξαμήνου αναμένονται 11,5% χαμηλότερα στα 196,3 εκατ. ευρώ.

Nα σημειωθεί ότι με τις επενδύσεις που ήδη έχει ξεκινήσει ο όμιλος και τις εξαγορές που έχει πραγματοποιήσει αυξάνει την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 30% το 2010 σε σχέση με το 2007.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει Eλλάδα διαθέτει τέσσερα εργοστάσια δυναμικότητας 16,5 εκατ. τόνων και στις HΠA δύο εργοστάσια δυναμικότητας 3,1 εκατ. τόνων. O Tιτάνας είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου στις 31 Iουλίου.