You are here

Fund επιχειρεί να «αρπάξει» τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς

04/03/2016 08:22
Mε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις αμερικανικό fund φαίνεται πως αποσκοπεί στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς. Και έτσι, ενώ οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί στήριξαν το τραπεζικό σύστημα με κεφάλαια και ρευστότητα, κινδυνεύουν να χάσουν το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα στη Ελλάδα με τη διαδικασία ελέγχου της διοίκησής του από μετόχους μειοψηφίας.

Το ίδιο επιχειρήθηκε χωρίς όμως επιτυχία τον Νοέμβριο, όταν η τράπεζα κινδύνευσε να οδηγηθεί σε resolution (εκκαθάριση). Επιδίωξη αποτελούσε να ελεγχθεί άμεσα ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η γρήγορη και αποτελεσματική ωστόσο κινητοποίηση της διοίκησης της τράπεζας δεν επέτρεψε να υλοποιηθούν εκείνα τα καταστροφικά σχέδια.

Το Hedge Fund και οι συνεργάτες του, που είχαν τότε παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού δεν τα κατάφεραν σε εκείνη τη μάχη, φαίνεται να επιχειρούν εκ νέου σε ό,τι αφορά την απόκτηση του ελέγχου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, και σε συνεννοήσεις με κάποιους άλλους θεσμικούς επενδυτές επιχειρούν να μετατρέψουν τους αμέσως ενδιαφερόμενους, ΤΧΣ και κυβέρνηση, σε απλούς θεατές, ώστε να επιβάλουν τα συμφέροντά τους διαθέτοντας μάλιστα μειοψηφικό πακέτο. Πού αποβλέπουν ο κύριος Alexander Blades -partner της Paulson στο Δ.Σ. της Πειραιώς- και όποιοι τυχόν στηρίζουν τέτοιους ενέργειες; Όσοι γνωρίζουν, μιλούν για την προσπάθεια διαχείρισης χωρίς εμπόδια, ενός ενεργητικού ύψους 90 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα ελεγχθεί η τύχη των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι κίνδυνοι

Σθεναρά, όπως όλα δείχνουν, αμύνεται η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όμως εύλογα τίθεται το ερώτημα αν αυτή η άμυνα είναι αρκετή για να αποκρούσει τις ενέργειες μιας έντονα κινητοποιημένης, πλην όμως μειοψηφικής μετοχικής ομάδας. Στην περίπτωση κατά την οποία περνά στα χέρια ενός τέτοιου hedge fund η διοίκηση της τράπεζας, αυτό σημαίνει πως χάνεται ο έλεγχος του μεγαλύτερου ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και πως κονδύλια ευρωπαϊκά και επενδύσεις θα ελέγχονται από ένα αμερικανικό fund. Συγχρόνως χάνεται και η ευρωπαϊκή ταυτότητα του τραπεζικού συστήματος, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά για τον τρόπο που το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επιχειρεί να ομογενοποιηθεί.