You are here

Γ. Κατρούγκαλος: Τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να λάβουν τέλος

21/03/2019 17:43

Για μικροκομματικά παιχνίδια με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κατηγορεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τη Νέα Δημοκρατία και την Ένωση Κεντρώων, με αφορμή ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δύο κόμματα, στις οποίες επικρίνουν την κυβέρνηση για τη στάση της σε εθνικά θέματα.

«Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο γενικότερα και το δίκαιο της θάλασσας ειδικότερα, αποτελούν πάγια δεδομένα της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, που θεμελιώνουν, δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Τα αυτονόητα αυτά δεν θα έπρεπε να τίθενται σε αμφιβολία με ανακοινώσεις όπως η πρόσφατη της Νέας Δημοκρατίας, που απηχεί ανάλογη της Ένωσης Κεντρώων, η οποία προηγήθηκε», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «ακόμη πιο επιπόλαιη είναι η αμφισβήτηση της πάγιας συναντίληψης και κοινής δράσης που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος ως προς το Κυπριακό και όχι μόνον». «Συντονίζουμε πάντα το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στην κριτική που ασκούν η Νέα Δημοκρατία και η Ένωση Κεντρώων. «Τα μικροκομματικά παιχνίδια με την εξωτερική πολιτική πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τέλος», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αττάλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας», τα οποία, όπως είπε, «ανοίγουν επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα».

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι "η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου"», κάνοντας λόγο για «προβληματική και ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη». Καταλήγοντας, ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση «να απαντήσει στα αυτονόητα ερωτήματα που εγείρονται: Έχει ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γνώση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας;». «Απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Κεντρώων στην οποία χαρακτηρίζει ως «ανιστόρητες και απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων». Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων ζητεί την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωση του Κοινοβουλίου για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

ΚΥΠΕ