You are here

Γ. Στουρνάρας: Πιο ορατές θα είναι οι πληγές από την πανδημία το 2021

15/01/2021 14:50

Αυξημένους κινδύνους για τις τράπεζες από την πανδημία, βλέπει ο Διοικητής της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι παρόλο που παραμένει αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα θεωρεί ότι οι πληγές από την πανδημία θα είναι πιο ορατές το 2021.

Ο κ. Στουρνάρας μιλούσε κατά τη διάρκεια του 8ου Φόρουμ Τραπεζών και Έκθεσης FinTech (Banking Forum & FinTech Expo), το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά την Παρασκευή.

Παρά την προβλεπόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ο κ. Στουρνάρας, οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η αναζωπύρωση της πανδημίας και ο νέος κύκλος περιοριστικών μέτρων σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο παρατεταμένη και διαφορετική ύφεση, η οποία θα έχει να κάνει με ένα κύμα πτωχεύσεων, την αύξηση των ΜΕΔ και την απώλεια θέσεων εργασίας.

Το περιβάλλον χαμηλών τόκων σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης εξακολουθεί να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σαφείς επιπτώσεις στη βασική κερδοφορία και την ικανότητα παραγωγής κεφαλαίων.

Ένας μεγάλος αριθμός τραπεζών τελεί υπό αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων, που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και τομέα σε τομέα, ανέφερε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αν και οι σχετικές οδηγίες της ΕΑΤ για τις αναστολές δεν καταργούν την υποχρέωση των τραπεζών να προχωρήσουν στις λεγόμενες αξιολογήσεις του κατά πόσο είναι πιθανόν να πληρωθούν και να καταγράφουν σχετικές πρόνοιες για ζημιές από δάνεια, «επικρατεί ευρέως ένα αίσθημα ότι οι πιστωτικές ζημιές από την πανδημία έχουν υποτιμηθεί», σημείωσε.

Γι αυτό, είπε, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν δράση που θα διευκολύνει την αναγνώριση του βάρους των πιστωτικών ζημιών, καθώς και το γρήγορο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους μέσω συστημικών λύσεων.

Προς αυτό ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια τέτοια συστημική λύση υπό τη μορφή μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων που ήδη υπάρχει.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν και σημεία κινδύνου και στον μη χρηματοοικονομικό τομέα, ο οποίος συνεχώς αυξάνεται σε μέγεθος, δίνοντας το παράδειγμα της μείωσης από πλευράς τραπεζών των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσω της μεταφοράς μεγάλου μέρους τους εκτός του επίσημου τραπεζικού τομέα.

Αναφορά έκανε στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, λέγοντας ότι φάνταζαν μακρινοί πριν από μερικά χρόνια αλλά η σημασία τους μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς.

Σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι πυλώνες της τραπεζικής ένωσης.

Παρόλο, είπε, «που παραμένω αισιόδοξος μεσοπρόθεσμα, φοβάμαι ότι οι πληγές από την πανδημία θα είναι πιο ορατές το 2021». Προς αυτό υπενθύμισε ότι οι αναστολές για την καταβολή δανείων και τα δημοσιονομικά μέτρα υποστήριξης απέτρεψαν τις μαζικές αθετήσεις υποχρεώσεων το 2020. Αναπόφευκτα, πρόσθεσε, θα υπάρξουν νέες αθετήσεις υποχρεώσεων κάποια στιγμή εντός το 2021 και αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την κερδοφορία των Ευρωπαίων δανειστών, ιδιαίτερα με τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης.

Καθώς οι τράπεζες αφήνουν πίσω τους ένα πολύ δύσκολο χρόνο και πρέπει να αντιμετωπίσουν υφιστάμενες και νέες προκλήσεις, ανέφερε, «πρέπει να έχουν ένα αξιόπιστο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και πως θα ενισχύσουν τo καθεστώς τους».

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι πιστεύει πως θα γίνουν περαιτέρω συγχωνεύσεις εντός του 2021 και του 2022 και ότι θα πρέπει αυτό να υποστηριχθεί.

Σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι η πανδημία δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε από το σπίτι και την κοινωνική ζωή μας αλλά και τη σχέση μας με τις τράπεζες. Έτσι, επενέργησε ως καταλύτης για την ψηφιοποίηση και για να προδιαθέσει τις τράπεζες να επενδύσουν περισσότερο στην ψηφιακή υποδομή.

Αυτή η τάση, εκτίμησε θα αλλάξει το ανταγωνιστικό πεδίο και μάλλον θα οδηγήσει αυτούς που θα μείνουν πίσω εκτός αγοράς μεσοπρόθεσμα.

ΚΥΠΕ