You are here

Γαμβρίλης: Μέσα σε δύσκολο και ασφυκτικό περιβάλλον η Attica Bank επέδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα και άντεξε στην πίεση

23/06/2015 18:58
Στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα στο βαθμό που αυτές επηρεάζουν το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ιωάννης Γαμβρίλης μιλώντας στη τακτική γενική συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank.

Ειδικότερα, για την πορεία της Attica Bank, o κ. Γαμβρίλης τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δύσκολο και ασφυκτικό περιβάλλον η Attica Bank επέδειξε αξιοσημείωτη σταθερότητα και άντεξε στην πίεση, παραμένοντας αυτόνομη και ισχυρή. Ενισχυτικά σε αυτή τη διαπίστωση ήταν και τα αποτελέσματα του πρώτου Τριμήνου της Τράπεζας, στα οποία επισημαίνονται η αύξηση των οργανικών κερδών κατά 17,7%, μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 13.3 %, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 8,4%.

«Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Τράπεζας συνεχίζεται κανονικά, η οργανική κερδοφορία αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και στο στάδιο των εγκρίσεων η αύξηση κεφαλαίου κατά περίπου 434 εκ. ευρώ. Μέχρι τώρα, οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία και η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων, δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου. Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Αναζητούμε στρατηγικό εταίρο, όχι μόνο για να συμβάλλει στην εξεύρεση κεφαλαίων, ούτε να βλέπει την Τράπεζα ως μια βραχυπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία αλλά, για να πλαισιώσει σε μακροπρόθεσμη και σταθερή βάση τον βασικό μας μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ. Να προσθέτει τεχνογνωσία και να μπορεί να βοηθήσει την τράπεζα να παίξει ενισχυμένο ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια με επιλογές και την αναζήτηση νέων επενδυτών και την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων», ανέφερε ο κ. Γαμβρίλης.

«Η άρση των γενικότερων αβεβαιοτήτων θα επιταχύνει την επίτευξη του στόχου μας ο οποίος θα βοηθήσει την Τράπεζα να αλλάξει επίπεδο και να μπορέσει να συμβάλλει από καλύτερες θέσεις στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των μετόχων της. Διασφαλίζοντας δηλαδή τα χρήματα των ασφαλισμένων και τα αποθεματικά των ταμείων, του ΤΣΜΕΔΕ εν προκειμένω, που αποτελούν την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και οριοθετούν και τον τραπεζικό αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό της ρόλο.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε και η επιτυχία αυτή θα διασφαλίσει όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα, θα κατοχυρώσει την αυτόνομη πορεία της Attica Bank μέσα στο τραπεζικό σύστημα και θα της δώσει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να διαδραματίσει το δικό της διακριτό ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία και στη χώρα. Να γίνει βασικό εργαλείο για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στις καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες, στην τεχνολογία και στις υποδομές. Να είναι δηλαδή μία ισχυρή, σταθερή, υγιής τράπεζα, ικανή να εξυπηρετεί με ασφάλεια και σύνεση τα συμφέροντα των μετόχων της και να συμβάλλει στη νέα αναπτυξιακή πορεία, που έχει ανάγκη η οικονομία και η πατρίδα μας γενικότερα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οικονομικά δρώμενα και στις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που παρέχει και θα συνεχίσει να παρέχει η Attica Bank στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον πυρήνα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο κ. Αντωνόπουλος επεσήμανε ειδικότερα ότι στόχος της Attica Bank, της μόνης εισηγμένης μη συστημικής τράπεζας στη χώρα μας, χωρίς συμμετοχή του ΤΧΣ στο κεφάλαιο της, είναι να συμμετάσχει και να συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην αύξηση της ρευστότητας και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στους τομείς των υποδομών/ κατασκευών, της ενέργειας, των εξαγωγών και του τουρισμού, αλλά κυρίως υποστηρίζοντας τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον πυρήνα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Βασική όμως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας μας, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της έως 434 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους παλαιούς μετόχους μας, η οποία αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση στις 10/12/2014. Το ποσό αυτό, καλύπτει το δυσμενέστερο σενάριο του αποτελέσματος της τελευταίας άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για την Τράπεζά μας, που ανακοινώθηκε από την ΤτΕ το 2014 και αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων για την περίοδο 2014-2016, πρόσεθεσε.