You are here

Γενικές συνελεύσεις από Αlpha, Πειραιώς για τα ομολογιακά

14/01/2013 08:35
Μέχρι το τέλος του μήνα οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειές τους, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Μνημόνιο για την έκδοση των μετατρέψιμων ομολογιακών τους δανείων (CoCos) τα οποία θα αποτελέσουν τμήμα της ανακεφαλαιοποίησής τους.

Το ύψος των Cocos που θα εκδοθούν θα καθορίσουν στη συνέχεια και το ποσό που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ζητήσουν από ιδιώτες μετόχους καινούριους και παλιούς για να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους. Όποια κεφάλαια δεν καλυφθούν θα έρθει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εν συνεχεία να τα καλύψει. Το κρίσιμο σημείο είναι οι τράπεζες να επιτύχουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 10% στο σύνολο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν ώστε να παραμείνουν ιδιωτικές όπως ορίζει το Μνημόνιο.

Ήδη συγκάλεσαν γενικές συνελεύσεις των μετόχων η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank για τις 21 Ιανουαρίου με αντικείμενο την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Το ύψος των κεφαλαίων που ζητούν οι δύο τράπεζες είναι ύψους έως 2 δισ. ευρώ εκάστη.

Η διαδικασία αυτή όπως προβλέπει το Μνημόνιο όσον αφορά τα Cocos θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιανουαρίου και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η αναζήτηση επενδυτών και η έκδοση των φυλλαδίων προκειμένου να ξεκινήσουν οι αυξήσεις με καταβολή μετρητών από ιδιώτες φάση που επίσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τυπικό της ως το τέλος του Απριλίου. Αυτό που έχει σημασία στην παρούσα φάση είναι οι τράπεζες να μην συμπέσουν στις ενέργειές τους ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία και η άντληση ρευστότητας από τις αγορές.
Εν τω μεταξύ η ΕΤΕ ας σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε θα ζητήσει η δεύτερη αυτή φάση να πραγματοποιηθεί Σεπτέμβριο με δεδομένο πως τρέχει η συγχώνευση της Eurobank στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί τις διαδικασίες της αυτής και εκτιμάται πως η σχετική παράταση θα γίνει δεκτή από την τρόικα.

Ταχ. Ταμιευτήριο

Εντός της εβδομάδας, θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για το διαχωρισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισαν τη διάσπαση του Τ.Τ. και την αυτόνομη πορεία του υγιούς κομματιού.

Ωστόσο, η αναβολή των επίσημων ανακοινώσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η τρόικα θέλει πριν δώσει το «πράσινο φως» να προχωρήσει το «σπάσιμο» να δει το business plan που θα καταθέσουν για το υγιές τμήμα του Τ.Τ., η νέα του διοίκηση υπό το Χάρη Σιγανό, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν δείχνει πρόθυμη να συναινέσει σε διάσπαση του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, αν δεν προβλέπονται από το business plan μέτρα που να βελτιώνουν τη θέση του υγιούς τμήματος του Τ.Τ.

Στο πλαίσιο αυτό, πιέζει για περιορισμό του προσωπικού που θα περάσει στην «good bank» καθώς και σε περαιτέρω κινήσεις εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δανείων που θα περάσουν στο υγιές τμήμα του Ταχυδρομείου. Έτσι, το funding gap για το υγιές τμήμα του Τ.Τ. ανεβαίνει στα 4 δισ. ευρώ.