You are here

Γενναία απάντηση σε μια πρόκληση το νομοσχέδιο για ΕΥΠ

08/12/2022 15:56

Ως υλοποίηση της δέσμευσης της Πολιτείας να προχωρήσει σε τομές στο πεδίο των κρατικών υπηρεσιών, παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

Κάνοντας λόγο για «μια γενναία θεσμική απάντηση σε μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στην τεχνολογία και την προστασία της ιδιωτικότητας είναι μια από τις πιο δύσκολες εξισώσεις για όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες, ιδιαίτερα όταν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ζητούμενο είναι μια νέα ισορροπία, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, αλλά επίσης δεν θα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών, «παρά μόνο στο μέτρο που αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο και πάντα με τεκμηριωμένες διαδικασίες και τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες».

Μιλώντας για το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κοινή βάση όλων των πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να αποτελεί η παραδοχή ότι «καμία αλλαγή δεν πρέπει και δεν μπορεί να εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους, όπως η ΕΥΠ ή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».

«Δεν είμαστε μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο του κόσμου. Η πατρίδα μας γειτονεύει με πολλούς κινδύνους, καθημερινά ορατούς και είναι στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων,  ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το χθες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη να διαλευκάνει αυτή την υπόθεση».

Κατά την ομιλία του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέλυσε τις αλλαγές που εισάγει το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο καταρχάς θέτει νέα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος θα πρέπει να είναι είτε διπλωμάτης είτε ανώτατος αξιωματικός.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιέχει τον αυστηρότερο προσδιορισμό της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, καθώς και επιπλέον πρόνοιες για φίλτρα ελέγχου σε κάθε άρση απορρήτου των συνομιλιών. Στην περίπτωση που αυτή αφορά πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος σε μια από τις επίμαχες διατάξεις, σημείωσε ότι η ενημέρωση του παρακολουθούμενου προσώπου θα γίνεται μετά από την παρέλευση 3 ετών, ενώ νέα χρονικά όρια τίθενται στην κράτηση φακέλων και αρχείων της παρακολούθησης.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη, με προβλεπόμενη ποινή έως και δέκα χρόνια. Τέλος, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που προχωρεί στη συνένωση όλων των σχετικών δομών, και στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών κατευθύνσεων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας.

Ασκώντας δριμεία επίθεση στην αντιπολίτευση, αλλά και σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας» και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

«Απ’ όλους έχει ο μπαξές, αλλά χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό», κατέληξε, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί διακυβέρνησής της άλλαξε τις προβλέψεις για τον ποινικό χαρακτηρισμό των υποκλοπών από κακούργημα σε πλημμέλημα.