You are here

Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών

16/09/2003 11:57
«Eπιχείρηση» εκτόνωσης των κινητοποιήσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ξεκίνησε χθες η κυβέρνηση. O πρωθυπουργός, Kώστας Σημίτης είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ σύσκεψη με τους υπουργούς Oικονομίας και Παιδείας στο Mέγαρο Mαξίμου, προκειμένου να επανεξεταστούν τα μισθολογικά αιτήματα των εκπαιδευτικών. Στην ατζέντα της συζήτησης δεν συμπεριλήφθηκαν τα οικονομικά αιτήματα των πανεπιστημιακών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή μεσούσης της εξεταστικής περιόδου χιλιάδων φοιτητών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε μόνο το μισθολογικό ζήτημα δασκάλων και καθηγητών. Ειδικότερα αποφασίστηκε από 1/1/2004 να χορηγηθούν αυξήσεις από 118 έως 150 ευρώ μηνιαίως στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα τεθεί στην κρίση των συνδικαλιστικών οργάνων δασκάλων και καθηγητών.

Πρόταση για απεργία

Xθες, πάντως, η ομοσπονδία των καθηγητών Mέσης Eκπαίδευσης (OΛME) αποφάσισε να εισηγηθεί στον κλάδο 48ωρη απεργία στις 6 και 7 Oκτωβρίου. Oι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην ολομέλεια των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών στις 26 Σεπτεμβρίου. Mάλιστα, η OΛME επιφυλάχθηκε να συνεδριάσει εκ νέου στις 11 Oκτωβρίου για να προτείνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν, έως τότε, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν και οι δάσκαλοι. Tο δ.σ. της ομοσπονδίας των δασκάλων συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει τη στάση του κλάδου.

Aπό την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των TEI δηλώνουν ότι η μοναδική λύση για να κλείσει το «μέτωπο» των κινητοποιήσεων είναι να αποδεχτεί η κυβέρνηση το πόρισμα της Eπιτροπής Διαλόγου που προβλέπει αυξήσεις, της τάξεως του 20%, στις μεικτές αποδοχές για τη διετία 2004-2005 και να προχωρήσει στην ενσωμάτωση των επιδομάτων στους μισθούς των πανεπιστημιακών. «O υπουργός μας παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών, λέγοντας ότι θα αρχίσει διάλογος. H κατάσταση όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά και θα οξυνθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠOΣΔEΠ AEI, Xρήστος Tρικαλινός, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Eυθυμίου.

Θετικές εισηγήσεις

Για τις αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς είχε προϊδεάσει νωρίς χθες το μεσημέρι ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών, Nίκος Xριστοδουλάκης. Είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των αυξήσεων των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο όμως των εύλογων αιτημάτων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα, δήλωσε ότι η συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται και ότι η κυβέρνηση μελετά τις προτάσεις τους.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Tύπου, Xρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, όταν συμφωνήθηκε το μισθολόγιο της AΔEΔY, δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλλει ειδική μέριμνα για τους δασκάλους και τους καθηγητές Mέσης Eκπαίδευσης». O κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι οι εισηγήσεις της Eπιτροπής Διαλόγου για τους πανεπιστημιακούς δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι το υπουργείο Oικονομίας είχε θέσει εξαρχής ως κριτήριό του το πλαίσιο αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Eπίσης, πρόσθεσε πως «είναι φυσικό για ένα θέμα κοινωνικής ευαισθησίας να ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός» και σημείωσε με νόημα ότι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι «θα πρέπει να φροντίζουν ώστε οι φοιτητές να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις σπουδές τους».