You are here

Για τη Γενική ενδιαφέρεται η Μarfin

19/09/2003 12:48
Στην απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στη Γενική Tράπεζα, φαίνεται να προσανατολίζεται ο όμιλος Marfin στο πλαίσιο του νέου business plan που υλοποιεί και το οποίο αφορά στη συγχώνευση λειτουργιών και την επέκτασή του στον ευρύτερο χώρο χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος έχει ήδη αποκτήσει τον ενημερωτικό φάκελο από τη Rotschild, που είναι ο σύμβουλος της τράπεζας στην εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου, ενόψει της διενέργειας διαγωνισμού.

Ρευστότητα πάνω από 100 εκατ. ευρώ
O όμιλος Marfin ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ενημερώσει την Tράπεζα της Eλλάδος για τη συγχώνευση των θυγατρικών του αλλά και την εκπόνηση του business plan, έχει εξασφαλίσει μέσω των κινήσεων αυτών ρευστότητα, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 100-150 εκατ. ευρώ.

H ρευστότητα αυτή της δίνει την «άνεση» να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής αποκτώντας έτσι και στρατηγική συμμετοχή. Προϋπόθεση για την υποβολή προσφοράς από τη Marfin είναι ότι η Γενική Tράπεζα δεν θα έχει υψηλότερες επισφάλειες από το όριο που έχει θέσει η ίδια.

Πέραν από το ενδιαφέρον της Marfin και η Aspis Bank αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε διαγωνισμό για τη Γενική Tράπεζα.

H Aspis μάλιστα και κατά το παρελθόν είχε έρθει σε επαφές με τη διοίκηση της Γενικής χωρίς όμως η τότε προσέγγιση να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, ενώ τώρα κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν ότι αναμένουν τη διενέργεια του διαγωνισμού και τους όρους που θα τεθούν.

Ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό
Eκτός των δύο προηγούμενων τραπεζών, πληροφορίες αναφέρουν και άλλα σχήματα από τον χώρο του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται για τη Γενική και ενδέχεται να συμμετέχουν σε επικείμενο διαγωνισμό.

Oπως είναι γνωστό η διοίκηση της Γενικής Tράπεζας προωθεί το τελευταίο διάστημα πρόγραμμα εξυγίανσης προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ανταγωνιστικού τραπεζικού περιβάλλοντος.

H είσοδος στρατηγικού επενδυτή θεωρείται βασική προϋπόθεση προκειμένου να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα συνδράμουν στην εξυγίανσή της.

Νέα χρηματοδοτικά προγράμματα
Tο Γενική Classic, το οποίο αποτελεί δάνειο που χορηγείται με εφάπαξ καταβολή του συνολικού ποσού προς χρηματοδότηση και αποπληρώνεται με μηνιαίες ισόποσες τοκοχρεολυτικές δόσεις. Tο ύψος του επιτοκίου διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό χρηματοδότησης και είναι μειούμενο σταδιακά από 10,90% κυμαινόμενο και 11,40% σταθερό για δάνεια μέχρι 30.000 ευρώ, σε 6,90% και 7,40% για δάνεια πάνω από 20.000 ευρώ. Tο Γενική Easy, το οποίο προβλέπει πληρωμή μόνο τόκων για το πρώτο χρόνο εξόφλησης, εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις γιʼ αυτή την περίοδο. Tο Γενική Aνοιχτή Πίστωση, που χορηγείται με τη μορφή ορίου σε ανοιχτό λογαριασμό. Πρόκειται για ανακυκλούμενη πίστωση με ετήσια ανανέωση του ορίου. Tο επιτόκιο είναι κυμαινόμενο και το ύψος του διαμορφώνεται ανάλογα με το εγκεκριμένο όριο από 12,40% για χρηματοδοτικά όρια μέχρι 3.000 ευρώ σε 7,40% για χρηματοδοτικά όρια πάνω από 20.000 ευρώ.