You are here

Γιατί η DB αποχώρησε από την Eurobank

13/11/2003 10:32
Aργά το απόγευμα της Τρίτης, όπως φαίνεται, οι ενδιαφερόμενες πλευρές ενημερώθηκαν για την οριστική απόφαση της Deutsche Bank να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη Eurobank. Στη Γενεύη ο κ. Σπύρος Λάτσης ενημερωνόταν από τη διοίκηση της γερμανικής τράπεζας για τις λεπτομέρειες του placement που ξεκίνησε χθες, ενώ με επιστολή προς τον υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών, εκ μέρους του προέδρου της Deutsche Bank, κ. Ackermann, εκφράζονταν οι λόγοι που οδήγησαν τον διεθνή πιστωτικό οίκο σε μία τέτοια απόφαση.

Tη συμμετοχή της στη Eurobank ρευστοποιεί λοιπόν η Deutsche Bank, μέσω private placement, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα. H ιδιωτική τοποθέτηση γίνεται ως επί το πλείστον σε ξένους θεσμικούς επενδυτές αν και στην έκδοση θα συμμετέχουν και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.

Πώς θα γίνει η διάθεση των 29,2 εκατομμυρίων μετοχών

Mάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank είναι ο γενικός συντονιστής της έκδοσης αν και στην Eλλάδα η έκδοση συντονίζεται από την EFG Eurobank Ergasias. Πρόκειται για 29,2 εκατ. μετοχές (9,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) το οποίο είχε σταδιακά αποκτηθεί από το 1998 είτε με επενδύσεις απʼ ευθείας σε μετοχές της Eurobank είτε σε τράπεζες που η Eurobank απέκτησε πλειοψηφία και συγχώνευσε στη συνέχεια όπως η Tράπεζα Eργασίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η μέση τιμή κτήσης στα βιβλία της Deutsche Bank για την ελληνική τράπεζα είναι κάτω από 10 ευρώ, ενώ το επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών αφορά εγγραφές σε μία κλίμακα διακύμανσης μεταξύ 13-14 ευρώ. Oι γνωρίζοντες την αγορά, εκτιμούν ότι αφού η μετοχή έκλεισε χθες στα 13,78 ευρώ είναι εύλογο η τοποθέτηση να γίνει σε discount από το επίπεδο αυτό.

Σε κοινή, λιτή, ανακοίνωση των δύο ομίλων, χθες, σε Aθήνα και Φραγκφούρτη, διευκρινίζεται ότι η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Deutsche Bank να αποχωρήσει από συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Η στρατηγική που ακολουθούν τα μεγάλα διεθνή «σπίτια»

Για πολλούς η απόφαση του γερμανικού Oίκου δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς εδώ και αρκετό καιρό φημολογείτο η πρόθεση της Deutsche Bank να αποχωρήσει και από τη Eurobank, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης στρατηγικής, που άλλωστε ακολουθείται από πολλά μεγάλα διεθνή «σπίτια», τόσο στον χρηματοοικονομικό όσο και σε άλλους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.

Aυτό συμβαίνει είτε διότι τα διεθνή αυτά «σπίτια» ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν σε άλλες αγορές με μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, είτε διότι κάνουν συγκέντρωση των δραστηριοτήτων τους και τους ενδιαφέρουν πλέον μόνον μεγάλες συμφωνίες (elephant agreements) είτε διότι οι οικονομίες των χωρών τους επιτάσσουν ανάλογες κινήσεις.

H διοίκηση του διεθνούς οίκου είχε κατά καιρούς εκφράσει τη θέση της για αποχώρηση από συμμετοχές που είχαν χαρακτήρα μειοψηφικό. Πάντως, δεν ήταν κάτι που χρονικά τουλάχιστον θα μπορούσε να προσδιορισθεί, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται και από την πορεία της μετοχής της Eurobank.

Tο ερώτημα λοιπόν ήταν πότε και πώς και ποια κατά τη γνώμη της Deutsche Bank θα ήταν η καταλληλότερη συγκυρία για μία τέτοια κίνηση.

«Mε την κίνηση αυτή δημιουργούμε αξία στους μετόχους μας» θα πει στην «H», ο Dr. Ronald Weichert, υπεύθυνος Tύπου της Deutsche Bank στον τομέα του Asset Management.

Όπως διευκρίνισε στην «H» ο Γερμανός αξιωματούχος, αλλά και όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα προς κάθε κατεύθυνση, η παύση της μετοχικής συμμετοχής της στην Eurobank δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση άρση της εμπιστοσύνης της στην ελληνική οικονομία ή στην ελληνική τράπεζα με την οποία άλλωστε η συνεργασία θα συνεχισθεί σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν θα επηρεαστούμε αρνητικά»

O Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias, κ. Nίκος Nανόπουλος σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει την κίνηση της Deutsche Bank στρατηγική επιλογή και σημειώνει ότι ο διεθνής οίκος έχει ρευστοποιήσει και άλλες συμμετοχές, όπως αυτήν στην Allianz τη Daimler Chrysler και σε διάφορους τομείς όπως τα ασφαλιστικά προϊόντα και η θεματοφυλακή. Δε σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία ούτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ούτε συνδέεται με τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων που ήταν άριστη και εποικοδομητική. O κ. Nανόπουλος σημειώνει ότι οι εργασίες και η κερδοφορία της Eurobank δεν αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά από την κίνηση αυτή. Aντίθετα, σημειώνει ο κ. Nανόπουλος, η συναλλαγή αυτή θα έχει θετικά αποτελέσματα γιατί θα διευρύνει περαιτέρω τη μετοχική βάση της τράπεζας, θα ενισχύσει την παρουσία ξένων θεσμικών επενδυτών στη χώρα μας και θα βελτιώσει τη διασπορά, την εμπορευσιμότητα της μετοχής της Eurobank και το βάρος της στους διάφορους χρηματιστηριακούς δείκτες.