You are here

Γιατί η κυβέρνηση «ξέθαψε» από τα συρτάρια το lockdown

17/09/2020 09:33

Σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας τους επόμενους μήνες στη χώρα μας, δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και τα αναπόφευκτα επιπλέον κρούσματα που θα προκύψουν ενόψει και της πτώσης της θερμοκρασίας και της επιστροφής και της γρίπης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που φοβίζει τους ειδικούς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ενώ μέχρι τώρα επανειλημμένα διαψευδόταν -ακόμα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- το ενδεχόμενο νέου lockdown, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το άφησε ανοιχτό. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», δήλωσε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι δυναμικό και εξελίσσεται. «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα είναι φυσικά ένα lockdown», υπογράμμισε.

Σταθερά στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, η οποία είναι και η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα (χθες 174 από τα 312 συνολικά στην χώρα), ενώ την ίδια στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Οι επόμενοι μήνες, αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, μέχρι να εξασφαλιστεί ο εμβολιασμός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, «θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας και η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται. Έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσει. Δεν αποκλείεται, κατ΄ επέκταση, τίποτα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που προτρέπουν όλους να τηρούν τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που τέθηκαν από χθες σε ισχύ στην Αττική, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τα αποδίδουν στο γεγονός ότι «θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα, λαμβάνοντας ηπιότερα μέτρα γρήγορα, παρά σκληρότερα μέτρα αργότερα». Ήδη, με βάση τα κριτήρια του αλγόριθμου επιδημιολογικού ρίσκου, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, αφού εμφανίζει περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, ανά ημέρα που είναι μέτριο επίπεδο κινδύνου, καθώς και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ. (πάνω από 60%), κάτι που φανερώνει πολύ υψηλό κίνδυνο.

Τελειωτικό κτύπημα

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών Μ.Ε.Θ. έχουν διατεθεί 255 κλίνες Μ.Ε.Θ. για νοσήματα πλην Covid-19. Από αυτές, 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές. Για την Covid έχουν διατεθεί 75 κλίνες Μ.Ε.Θ., εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους, προτείνουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αξιολογεί τις προτάσεις και τις συνέπειές τους, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Και το μόνο που δεν θέλει να σκέφτεται αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το οποίο θα ήταν ίσως το τελειωτικό κτύπημα για την πολύπαθη οικονομία μας.

Πολλά ακούγονται για την ετοιμότητα ή μη του Ε.Σ.Υ. να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι είναι καθ’ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την όποια έξαρση των κρουσμάτων.

Πέραν, άλλωστε, από τα κρεβάτια που ήδη διατίθενται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΕΣΥ θα αποκτά σταδιακά, μέσα στον επόμενο μήνα, περισσότερα καινούργια κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση, με την υποστήριξη των δωρητών. Όπως έγινε γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Πηγή: Euro2day