You are here

Goldman Sachs: Οι τρεις κίνδυνοι για τις μετοχές

11/08/2022 16:46

«Οι αναλυτές υποεκτίμησαν τα αποτελέσματα του δείκτη αμερικανικών μετοχών S&P 500 για το β’ τρίμηνο του 2022», υποστηρίζει ο David J. Kostin της Goldman Sachs.

To consensus των αναλυτών ανέμενε αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 6% σε ετήσια βάση και πλέον το ποσοστό έχει αναθεωρηθεί στο 10%. Από τις 4 Αυγούστου, 389 εταιρείες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β’ τριμήνου, αντιπροσωπεύοντας το 84% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Από αυτές τις εταιρείες, το 52% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις. Η μέση έκπληξη για τα έσοδα ήταν 2%, αλλά η μέση έκπληξη για τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 5%, αντανακλώντας καλύτερα από τα αναμενόμενα περιθώρια κέρδους.

«Αναμένουμε αύξηση των κερδών ανά μετοχή για ολόκληρο το έτος κατά 8% το 2022 και 3% το 2023», επισημαίνει ο Kostin.

Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, η Goldman Sachs προτείνει τιμή-στόχο στις 4.500 μονάδες, με τον πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη να διαμορφώνεται στις 17,7 φορές. Αναμένει ενίσχυση των κερδών ανά μετοχή 8% φέτος και 10% άνοδο στην τιμή του δείκτη. Για τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx Europe 600 έχει θέσει τιμή-στόχο τις 460 μονάδες και βλέπει δείκτη αποτίμησης σε όρους P/E στις 12 φορές, άνοδο των ΕPS κατά 6% και περιθώριο θετικής μεταβολής 9%.

Οι συστάσεις για τον δείκτη S&P 500 είναι underweight (σ.σ. αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς), αντίθετα, για τις ευρωπαϊκές μετοχές και για τον δείκτη Stoxx Europe 600 οι συστάσεις είναι υποαπόδοση για το επόμενο τρίμηνο αλλά overweight (σ.σ. αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς) για το επόμενο δωδεκάμηνο με τιμές-στόχους 390 μονάδες και 450 μονάδες και περιθώρια -6% και 14%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, από τα conference calls των εταιρειών, ο strategist της αμερικανικής τράπεζας και η ομάδα του διακρίνουν τρία σημαντικά θέματα:

Θέμα 1: Κίνδυνος ύφεσης

Ορισμένες εταιρείες δεν αναμένουν ότι αυτοί οι αντίξοοι άνεμοι θα μειωθούν ουσιαστικά μέχρι το 2023, γεγονός που τις ωθεί να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης επιβράδυνσης της οικονομίας. Ενώ οι περισσότερες διοικητικές ομάδες αναγνωρίζουν ότι απαιτείται μια περίοδος βραδύτερης ανάπτυξης για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές, ορισμένες εξέφρασαν αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο σοβαρές θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ύφεσης στα κέρδη τους.

Οι επενδυτές μετοχών και οι διοικήσεις των εταιρειών παρακολουθούν για ενδείξεις εξασθένησης του καταναλωτικού κλίματος ως βαρόμετρο για τον κίνδυνο ύφεσης. Ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να βλέπουν το καταναλωτικό αίσθημα να εξασθενεί, ένδειξη ότι και η μείωση στην καταναλωτική ζήτηση μπορεί σύντομα να ακολουθήσει.

«Παρόλο που η ύφεση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το επίπεδο του δείκτη S&P 500 δεν έχει πέσει σε επίπεδο τιμών που να συνάδει με το σενάριό μας για ύφεση, οι επιδόσεις τομέων αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των εταιρειών για την ύφεση, καθώς οι αμυντικοί τομείς έχουν υπεραποδώσει έναντι των κυκλικών φέτος.

Πηγή: Euro2day