You are here

Γόρδιος δεσμός για τον προϋπολογισμό το ενεργειακό κόστος

22/09/2022 13:31

Οι διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου «τρελαίνουν» τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, μαζί και του ελληνικού.

Τα μέτρα τα οποία έχει επιστρατεύσει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είχαν κόστος 13,2 δισ. ευρώ πριν από δέκα ημέρες και τώρα κοστολογούνται στα 12,4 δισ. ευρώ για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιμέρους για τα μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο τα οποία προ ημερών κοστολογούνταν στα 10,6 δισ. ευρώ, τώρα πλέον υπολογίζονται σε 9,8 δισ. ευρώ.

Οι διακυμάνσεις είναι τεράστιες και έρχονται να επαναβεβαιώσουν την αφοπλιστική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, όταν προ ημερών είχε ερωτηθεί με ποιες παραδοχές θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2023. «Έλα ντε!» είχε σχολιάσει, για να προσθέσει πως όλοι οι υπολογισμοί επικαιροποιούνται διαρκώς, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν πιο (σχετικά) ασφαλής πρόβλεψη.

Μέσα σε μια μέρα χθες, οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά την ανακοίνωση μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον πρόεδρο Πούτιν, έκαναν άλμα έως και πάνω από 10% ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η απειλή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου είχε ρίξει τις τιμές κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και λίγες μέρες νωρίτερα το κλείσιμο της στρόφιγγας στον Nord Stream 1 τις είχε στείλει στα 345 ευρώ.

Με τις ακραίες διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου να δίνουν τον τόνο αλλά και συγκυριακούς παράγοντες (παραγωγή ΑΠΕ, υδροηλεκτρικών κ.λπ.) να τρέφουν επίσης ακραίες διακυμάνσεις, το μηνιαίο πακέτο επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο, το οποίο ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας για το ρεύμα, έχει κόστος για τον προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, σε μια παρέμβαση συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστος για Σεπτέμβριο), η παρέμβαση είχε κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ είχε εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2023. Με τα σημερινά δεδομένα θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% (από 3,1%) για φέτος και 2,3% για το 2023. Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος στο 2% του ΑΕΠ ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Αυτά με τα δεδομένα λίγες μέρες πριν την εκπνοή του Σεπτεμβρίου. Η κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τον Νοέμβριο δεν αποκλείεται να ενσωματώνει εντελώς διαφορετικές προβλέψεις.

Πηγή: Euro2day