You are here

ΓΠΚΒ: Αντέχει ο προϋπολογισμός τις παροχές Τσίπρα

29/05/2019 16:46

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 0,6% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ η συνολική επίπτωση των πρόσφατων μέτρων θα είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ, σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε έκθεσή του.

Εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού χώρου του 2019 κινούνται τα επεκτατικά μέτρα τα οποία υλοποίησε πρόσφατα η κυβέρνηση και «η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο».

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή το οποίο μέσω της τριμηνιαίας έκθεσής του, δίνει τη δική του «ψήφο εμπιστοσύνης» στα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το εάν τα πρόσφατα μέτρα συνιστούν παράγοντα πιθανού δημοσιονομικού εκτροχιασμού ή όχι.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες είχε υποστηρίξει πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν διαταράσσεται για φέτος, σε αντιδιαστολή με τις προειδοποιήσεις από την πλευρά του ESM (Κλάους Ρέγκλινγκ και Ρολφ Στράουχ έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις) για σημαντική απόκλιση σε σχέση με το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ), όπως εξήγησε σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης (φωτ.), λαμβάνοντας υπό τα στοιχεία του ΓΛΚ αλλά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών βγάζει τον λογαριασμό των μέτρων σε 0,55% του ΑΕΠ.  Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για πρωτογενές πλεόνασμα 4,1% του ΑΕΠ, πριν τη λήψη των μέτρων, το Γραφείο Προϋπολογισμού καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν κινδυνεύει ο στόχος.

Ο λογαριασμός 0,55% του ΑΕΠ, αναλύεται ως εξής:

· 441 εκατ. ευρώ είναι η προβλεπόμενη εξαμηνιαία επίπτωση από τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από υψηλότερους σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.

· 830 εκατ. ευρώ «κοστίζει» η λεγόμενη 13η σύνταξη

· 80 εκατ. ευρώ είναι η επίπτωση των αλλαγών στις συντάξεις χηρείας αλλά παράλληλα προβλέπεται αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία και 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Οι προβλέψεις οι οποίες αφορούν κυρίως τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία είχαν αμφισβητηθεί έντονα από τους τεχνοκράτες των θεσμών, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν εκτιμήσεις περί πιθανής απώλειας εσόδων έως και 1 δις ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) κάτι που μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν, όταν δημοσιευθεί (ο επίσημος προγραμματισμός 5 Ιουνίου).

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραθέτει και στοιχεία αναφορικά με την περυσινή υπεραπόδοση επί του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το 2018, σε όρους ενισχυμένης εποπτείας το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,928 δις ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) όταν ο στόχος αφορούσε σε πλεόνασμα 6,465 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ), διαμορφώνοντας έτσι ένα δημοσιονομικό περιθώριο 1,462 δισ. ευρώ.

Το ΓΠΚΒ σημειώνει πως «η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών για τέταρτο συνεχόμενο έτος δείχνει ότι η δημοσιονομική σταθερότητα έχει επιτευχθεί με διατηρήσιμο τρόπο. Αυτό είναι κρίσιμος παράγοντας δημιουργίας θετικών προσδοκιών και περιορισμού της αβεβαιότητας για την μελλοντική πορεία της οικονομίας και οδηγεί στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού επιτρέποντας την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, παρότι το άμεσο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν η αφαίρεση πόρων από την ιδιωτική οικονομία, η βελτίωση της εμπιστοσύνης που προκάλεσε συνεισέφερε στην επικράτηση γενικότερων συνθηκών ομαλότητας που ωφέλησε εμμέσως και την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

Πηγή: Euro2day