You are here

H Koμισιόν ενέκρινε τροποποίηση τριών εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στην Ελλάδα

01/12/2020 14:52

H Koμισιόν και συγκεκριμένα η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την τροποποίηση τριών εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) στην Ελλάδα, με τα οποία 183,5 εκατ. ευρώ θα ανακατευθυνθούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, κυρίως μέσω χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης ή και εγγυήσεων.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι "χάρη στη μεταφορά πόρων από το ΕΠ «Υποδομές» και το ΕΠ «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», θα στηριχθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Τονίζει ακόμα ότι "η Ελλάδα γρήγορα θέσπισε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜΜΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜΜΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜΜΕ".

Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 105 500 επιχειρήσεις, αναφέρει.

Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εκταμίευσε 8,5 δισ. ευρώ με την τρίτη δόση χρηματοδοτικής στήριξης προς πέντε κράτη μέλη στο πλαίσιο του μέσου SURE. Με τις σημερινές πράξεις, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 200 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 3 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 3 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 300 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται, η στήριξη αυτή, με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους, θα βοηθήσει τα εν λόγω κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις αιφνίδιες αυξήσεις των δημόσιων δαπανών που ανέλαβαν προκειμένου να διατηρήσουν την απασχόληση. Συγκεκριμένα, τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων που έχουν θεσπίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων και για τους αυτοαπασχολουμένους.

Με τη σημερινή εκταμίευση, 15 κράτη μέλη έλαβαν περίπου 40 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE της ΕΕ μεταξύ τέλους Οκτωβρίου και τέλους Νοεμβρίου. Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκταμιεύσεις από το SURE, το Βέλγιο θα έχει λάβει 7,8 δισ. ευρώ, η Ουγγαρία 504 εκατ. ευρώ, η Πορτογαλία 5,9 δισ. ευρώ, η Ρουμανία 4,1 δισ. ευρώ και η Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Κομισιόν.

ΚΥΠΕ