You are here

ΧΑ: Στα υψηλά ημέρας πριν τον MSCI

07/11/2019 17:56

Βγήκε αντίδραση μετά το πτωτικό σερί με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στις 869 μονάδες. Οι τράπεζες ηγήθηκαν της κίνησης με οδηγό την Eurobank και κλαδικά κέρδη 4,1%. Ελαφρά περιορισμένος ο όγκος συναλλαγών.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 2,58% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 7,33% και ευκαιρίας δοθείσης από τον θετικό βηματισμό των Διεθνών Αγορών, μετά και τα τελευταία νέα όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επιχειρήθηκε αντίδραση, εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον Οίκο MSCI.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές τις πρωινές εκτιμήσεις για πιθανή καθυστέρηση της μερικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το επιφυλακτικό κλίμα των Ασιατικών Αγορών, διαδέχθηκε η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, “Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρύνουν τους δασμούς σε διαφορετικές φάσεις και αναλογικά”, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου.

“Το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθεί, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας. Για να φτάσουν ωστόσο στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν ταυτόχρονα κάποιους δασμούς” σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Gao Feng.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί η επιμονή των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος και η διάθεση αντίδρασης των Τραπεζικών μετοχών, μιας που ήταν ο κλάδος που είχε πιεστεί περισσότερο, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Υπ΄ όψιν ότι η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από τζίρο εμφανώς χαμηλότερο, από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του, ενώ επέστρεψε, κατά το τελευταίο ημίωρο, το γνωστό “φίνις” των Τραπεζικών μετοχών, προκειμένου οι βασικοί δείκτες να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι των Αναλυτών αναφέρονται, πλέον, σε εύθραυστη ισορροπία, με το όποιο ενδιαφέρον να εξαντλείται σε μικρό αριθμό τίτλων, ανάλογα και με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που ανακοινώνουν οι Εισηγμένες.

Από την άλλη, τα γνωστά “συμμαζέματα” του τελευταίου ημιώρου, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν πρόκειται να φέρουν προβληματισμούς σε όσα χαρτοφυλάκια έχουν μειώσει θέσεις και παρακολουθούν τα “τεχνικά” δρώμενα στο Τραπεζικό ταμπλώ του Χ.Α., με αυξημένη ρευστότητα (!)

Μικρή άνοδος των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 1,223%.

Ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, που σήμερα ηγήθηκαν της προσπάθειας αντίδρασης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha BankΑΛΦΑ +4,35% (+4,35%), Εθνική (+2,50%) και Eurobank (+5,20%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της Πειραιώς (+3,67%).

Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά, αποτέλεσμα της “αφύπνισης” των αγοραστών, στο τελευταίο κομμάτι των συναλλαγών και στις τελικές δημοπρασίες.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 853,64 μονάδες (+3,94%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 853,49 (+3,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και στις 855,06 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,11%.

Για την μερική αποκατάσταση της ισορροπίας, χρειάζεται άμεσα επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 857 μονάδων. Αντίθετα, αν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι, πολλά για τον ΔΤΡ θα κριθούν στο επίπεδο των 800 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, για την αγορά τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα αποφασίσει η Εθνική Τράπεζα, αν συνεχισθεί η διαγωνιστική διαδικασία, ή θα ενεργοποιήσει το ‘plan B’ της διάθεσης στο Επενδυτικό Κοινό, μετοχών. Αυτή είναι η απόφαση της Τράπεζας, κατόπιν σχετικής εισήγησης των Συμβούλων πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, με αποτέλεσμα η 21η Νοεμβρίου και οι ενδεικτικές προσφορές, να αποκτούν βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη της διαδικασίας πώλησης/διάθεσης μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αιφνιδιαστικό έλεγχο στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha BankΑΛΦΑ +4,35% και Eurobank) πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά από ενδείξεις ότι και τα τέσσερα Πιστωτικά Ιδρύματα λειτουργούν συντονισμένα, όσον αφορά τις χρεώσεις σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATMs. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα Στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να φανεί αν θα προκύψουν ή όχι, τυχόν ευρήματα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που σήμερα παρουσίασε σχετικά καλύτερη εικόνα, δείχνοντας διαθέσεις συμμετοχής στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,15%), Motor Oil (-0,27%), ΟΤΕ (-0,59%), Σαράντης (-2%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελ. Πετρελαίων και ΟΛΠ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “τον δρόμο για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, υπό το καθεστώς που διέπει τη μεταβίβαση των ‘κόκκινων’ Τραπεζικών δανείων, ανοίγει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Εταιρείας, την απελευθέρωση της Αγοράς Ενέργειας και την Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Το κείμενο των διατάξεων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, δίνει επίσης το δικαίωμα της Δημόσιας Επιχείρησης να στραφεί εναντίον των Δήμων, για απλήρωτους λογαριασμούς Ρεύματος Δημοτικών Εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη αυτά ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ”.

Ο τίτλος της ΔΕΗ (+1,17%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και 14 κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,97 ευρώ, όμως θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 3,236 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τίτλο του ΟΤΕ (-0,59%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Στα 13,33 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 13,70 – 14,00 ευρώ, η πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης.

Πηγή: Euro2day