You are here

Χαρδούβελης: θα είμαστε έτοιμοι στις διαπραγματεύσεις και θα πάμε πολύ καλά

30/09/2014 07:45
Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν την Τρίτη, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό. «αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα», είπε επίσης. Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση ο κ. Γκ. Χαρδούβελης τόνισε: «Αύριο θα τα πούμε».

Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και το πρωί με τον πρωθυπουργό ενώ είχε συναντήσεις και με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, Νίκο Δένδια, Χαράλαμπο Αθανασίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν αύριο στις 11.30 το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, και όπως ο ίδιος, «αύριο θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν μεθαύριο Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Βρούτσης, που δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, βρίσκεται στη Γενεύη, όπου αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα θα εξετασθούν τα θέματα του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου σε σχέση με τα όσα ισχύουν διεθνώς και κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα θέματα αυτά και η υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.