You are here

HellasOnLine: Αύξηση μετοχκού κεφαλαίου κατά 100-150 εκατ.

06/06/2008 09:01
Του John Thornhill

O επικεφαλής των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας, που διαχειρίζονται περί τα 200 δισ. δολάρια, δήλωσε ότι ο εν λόγω φορέας προσπαθεί σκληρά να προσαρμοσθεί στις διεθνείς απαιτήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια, παρά το γεγονός ότι αυτό αντιτίθεται στις ιστορικές παραδόσεις της χώρας.

«Οι κυβερνήσεις μας δεν υπήρξαν ποτέ διαφανείς εδώ και 5.000 χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της China Investment Corporation, Γκάο Ζικίνγκ. «Τώρα μας λένε ότι πρέπει να είμαστε διαφανείς και αυτό προσπαθούμε να πράξουμε».

Ο κ. Γκάο επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της Κίνας, τονίζοντας ότι η CIC επενδύει με στόχο το οικονομικό κέρδος και όχι με βάση πολιτικά κίνητρα. Η CIC πραγματοποιεί παθητικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και αποσύρεται από χώρες οι οποίες έχουν εχθρική αντιμετώπιση απέναντι στα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια.

Μιλώντας σε διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο κ. Γκάο ανέφερε: «Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι.

Δεν φυτρώνουν κέρατα πάνω στα κεφάλια μας». Η CIC, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το κινεζικό κράτος, έκανε πέρυσι αισθητή την παρουσία της στη διεθνή σκηνή με την εξαγορά ενός ποσοστού της τάξεως του 9,9% της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.

Αντίστοιχες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από άλλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, ιδιαίτερα από χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία, δημιούργησαν έντονη αναστάτωση στους πολιτικούς κύκλους των δυτικών χωρών, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο απορρόφησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων από κεφάλαια που ελέγχονται από ξένες χώρες.

Παρ όλα αυτά, ο κ. Γκάο επισημαίνει ότι δεν έχει καταλάβει πώς θα πρέπει να αντιδράσει απέναντι στις ανησυχίες που εκφράζονται. Από την μία πλευρά, οι χώρες του ΟΟΣΑ καλούν συνεχώς την Κίνα να πραγματοποιεί επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές απέναντί της όταν το πράττει.

Προειδοποιώντας τις ξένες κυβερνήσεις να μην προκαλούν περαιτέρω εμπόδια, ανέφερε: «Είναι αντιπαραγωγικό να προσπαθεί κανείς να θέτει εμπόδια στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, αντί να τα θεωρεί ως διμερείς συναλλαγές».

Ο Γκάο υποστήριξε ότι η CIC θα προσπαθήσει να είναι «όσο διαφανής επιβάλλεται από την νομοθεσία κάθε χώρας», αποφεύγοντας να αναφερθεί λεπτομερώς στις επενδύσεις που πραγματοποιεί προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία εχθρικού κλίματος.

Παρ όλα αυτά, ο κ. Γκάο δήλωσε στη συνέχεια στο Reuters ότι η CIC ενδιαφέρεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις στο χώρο των private equity και στην αγορά εμπορευμάτων. Εκπρόσωποι άλλων funds που συμμετείχαν στη διάσκεψη του ΟΟΣΑ, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί στο θέμα της διαφάνειας.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, Κρίστιν Χάλβορσεν, αναφέρθηκε στις ηθικές και οικονομικές παραμέτρους που διέπουν τη λειτουργία των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της χώρας της, που από πολλούς θεωρούνται ως πρότυπο.

«Δεν μπορείς να αποκαλύπτεις στον οποιοδήποτε πού θα επενδύσεις την επόμενη μέρα, μπορείς ωστόσο να γνωστοποιείς το γενικό πλαίσιο, αναφέροντας πού πραγματοποίησες επενδύσεις πέρυσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχίες

Η CIC, η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το κινεζικό κράτος, εξαγόρασε το 9,9% της Morgan Stanley. Αντίστοιχες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από άλλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, ιδιαίτερα από χώρες της Μ. Ανατολής και τη Ρωσία, δημιούργησαν έντονη αναστάτωση στους πολιτικούς κύκλους των δυτικών χωρών, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τον κίνδυνο απορρόφησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων από κεφάλαια που ελέγχονται από ξένες χώρες.