You are here

Χορήγηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ζητούν οι συνήγοροί τους

16/05/2018 16:29

Την παραχώρηση ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που εκζητούνται από την Τουρκία για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος, το καλοκαίρι του 2016, ζήτησαν οι συνήγοροί τους, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποίησαν σήμερα.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι νομικοί εκπρόσωποι των οκτώ αξιωματικών, Νίκος Αλιβιζάτος, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Βασίλης Παπαδόπούλος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Όπως επισήμαναν οι συνήγοροι των οκτώ, η χορήγηση ασύλου αποτελεί μια πράξη συμβατή με το διεθνές δίκαιο, η οποία θα τους διασφαλίσει τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν νομίμως σε άλλη χώρα της επιλογής τους, γεγονός το οποίο θα απαλλάξει και την Ελλάδα από τις πιέσεις της Τουρκίας.

Επιπλέον, οι νομικοί εκπρόσωποι υπογράμμισαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, το οποίο απέτρεψε το ενδεχόμενο της διοικητικής απέλασής τους. Επανέλαβαν, επίσης, ότι οι πελάτες τους θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μέσα στον τρέχοντα μήνα, καθώς συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης των 18 μηνών.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, χαρακτήρισε επίσης υποδειγματικές τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, οι οποίες λειτούργησαν ως τείχος προστασίας των οκτώ αξιωματικών, όπως σημείωσε.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε ότι η υπόθεση θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ελλάδας με τη χορήγηση ασύλου στους οκτώ αξιωματικούς, ώστε να μπορέσουν να έχουν μια ζωή στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θα κρίνει αμετάκλητα τη χορήγηση ή μη ασύλου στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.