You are here

Χωρίς Coco's η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς

30/05/2013 08:25
Έχοντας διασφαλίσει τα 570 εκατ. ευρώ (το 10% της συνολικής της ενίσχυσης) από ιδιωτικά κεφάλαια, η Τράπεζα Πειραιώς θέτει στόχο την κεφαλαιακή της ενίσχυση από ιδιωτικά κεφάλαια κατά 163 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ώστε να μην εκδοθούν Coco's.

Τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αύριο αναμένεται να εγκριθούν οι όροι της αύξησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την έγκριση του ενημερωτικού της τράπεζας, το οποίο είναι πλήρες, κάτι το οποίο σημαίνει πως συμπεριλαμβάνει και τα αποτελέσματα τριμήνου του πιστωτικού ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, σε συνέχεια των αποφάσεων της β' επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας της 23.4.2013, που εγκρίθηκε και από τη συνέλευση του προνομιούχου της μετόχου, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

Την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής από 0,30 ευρώ σε 3,00 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση, λόγω συνένωσης, του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας από 1.143.326.564 σε 114.332.657 (reverse split με αναλογία 10 παλαιές προς 1 νέα) και συνακόλουθη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με κεφαλαιοποίηση 1,80 ευρώ από το ειδικό αποθεματικό προς τον σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών.

Aποθεματικό

Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 308.698.173,90 ευρώ, με μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που θα επιτευχθεί με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής από 3,00 ευρώ σε 0,30 ευρώ χωρίς αλλαγή του αριθμού των κοινών μετοχών (114.332.657).

Τον προσδιορισμό της τιμής διάθεσης σε 1,70 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά το reverse split (αντιστοιχεί σε τιμή 0,170 ευρώ πριν από την υλοποίηση του reverse split) και του αριθμού των νέων μετοχών της τράπεζας που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου σε 4.958.235.292.

Ετσι, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο νέος συνολικός αριθμός κοινών μετοχών θα ανέρχεται σε 5.072.567.949. Συνεπώς, για κάθε μία υφιστάμενη κοινή μετοχή μετά το reverse split ο μέτοχος θα έχει δικαίωμα εγγραφής για 35,680197 νέες μετοχές στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά μετοχή.

Ωστόσο, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, έχοντας κατ΄αρχήν συμφωνήσει συνολική επένδυση ύψους 570 εκατ ευρώ από δύο διεθνή πιστωτικά ιδρύματα στην τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχει ως πρώτο στόχο την επιπλέον άντληση τουλάχιστον 163 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην εκδοθούν υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Cocos). Ο στόχος αυτός της τράπεζας υπερκαλύπτεται εφόσον κάθε υφιστάμενος μέτοχος εγγραφεί για μία νέα μετοχή για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή του μετά το reverse split.

Ανακοινώσεις

Αμέσως μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την έγκριση της μείωσης του αριθμού κοινών μετοχών και της ονομαστικής αξίας τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών, θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις της τράπεζας προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού αναφορικά με την υλοποίηση των αποφάσεων της παραπάνω γενικής συνέλευσης, τους αναλυτικούς όρους και την έναρξη της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου. Επομένως θα ανακοινωθούν και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και οι ημερομηνίες που θα λάβουν χώρα οι παραπάνω διαδικασίες.