You are here

Χρέη €2 δισ. θα εξοφλήσει το Δημόσιο

01/02/2013 08:38
Της Μαρίας Βουργάνα και της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Ένεση ρευστότητας 7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους στην αγορά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες δρομολογεί η κυβέρνηση, ενώ μόνο αυτό τον μήνα αναμένεται αποπληρωμή οφειλών της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι συνολικά έως το τέλος του έτους να έχουν αποπληρωθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 8 δισ. ευρώ. Πάντως για τις υποχρεώσεις προς τον κλάδο της υγείας, η εξόφληση αναμένεται να συνοδευθεί από «κούρεμα» μεταξύ 2% - 15% ανά περίπτωση.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως ήδη το Δημόσιο έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1 δισ., χωρίς να συνεκτιμάται ποσό 553 εκατ. για επιστροφές φόρων, που αναμένεται να είναι διαθέσιμα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εξοφληθεί συνολικά 3 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί προοδευτικά και σωρρευτικά σε: 3,5 δισ. έως το τέλος Μαρτίου, 5 δισ. στο τέλος του εξαμήνου, 6,5 δισ. έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με στόχο στα τέλη του έτους να έχουν αποπληρωθεί συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8 δισ. ευρώ παρέχοντας μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Το ποσό αυτό υπολείπεται των 9,2 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάται πως είχαν διαμορφωθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς επιχειρήσεις στα τέλη Οκτωβρίου και όπως όλα δείχνουν το ποσό που υπολείπεται θα καλυφθεί με «κούρεμα» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές του κλάδου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό της «έκπτωσης» που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί από 2% έως και 15%. Η αξιολόγηση των αιτημάτων συνεχίζεται κάτω από αυστηρούς κανόνες που «αποσκοπούν στη διασφάλιση της αντικειμενικότητας των επιλογών διοχέτευσης των δημοσίων πόρων και στην εδραίωση πολιτικών που δεν θα επιτρέψουν, στο μέλλον, τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Ήδη το Δημόσιο έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 962 εκατ., ενώ σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται αιτήματα για 1,965 δισ. Από εδώ και στο εξής, στην πρώτη γραμμή για εξόφληση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, 3.500 εφάπαξ σε δικαιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στην ουρά αναμονής από το 2010. Οι οφειλές αυτές αναμένεται να έχουν καταβληθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ έως τώρα έχουν πληρωθεί 2.426 εφάπαξ με περίπου 100 εκατ. Ειδικά για τον κλάδο Υγείας ήδη έχουν αποπληρωθεί 164 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ σε διαδικασία αξιολόγησης βρίσκονται επιπλέον 298 εκατ. ευρώ για οφειλές του ΕΟΠΥΥ και 261 εκατ. για νοσοκομεία του ΕΣΥ.