You are here

Χρηματιστήριο: Υψηλά εννιαετίας έφερε η κάλπη

22/05/2023 14:34

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, οριακή μεταβολή στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το συν 7,22% για τον Γενικό Δείκτη, με 15,77% για τον Δείκτη Τραπεζών και 8,42% για τον FTSE25 "δείχνουν" το εύρος της ισχυρής αντίδρασης, τα δε-σχεδόν- 210 εκατ. αξίας συναλλαγών νωρίτερα ( * ) την έκταση των εισροών (κυρίως) ξένων χαρτοφυλακίων απόρροια της "τιμολόγησης" που επιχειρούν από την αρχή της συνεδρίασης.

Πρώτη, μετά τις πιο τελευταίες εξελίξεις, τις αναλύσεις ελληνικών και ξένων επενδυτικών οίκων-τραπεζών, Μέσων κ.λ.π.

Ερχεται re-rating ελληνικών assets, σημείωνε από νωρίς η Eurobank, ποιες μετοχές πριμοδοτεί η νίκη της Ν.Δ αναλύει η Axia Ventures, σε μία συγκυρία που το Bloomberg αναδεικνύει το ΧΑ καλύτερο χρηματιστήριο (ως προς την απόδοση) με τον τραπεζικό κλάδο μοχλό της θεαματικής ανόδου.

Με σημαντικό ανοδικό χάσμα (gap up) οι πρώτες εντολές, από τις 1.137,73 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και άμεση κίνηση προς τις 1.217,04 νέο υψηλό 9ετίας. Με κλάδο αιχμής τον τραπεζικό, από τις 907,40 έως τις 1.023,72 για τον Δείκτη Τραπεζών και τον FTSE25 από τις 2.776,97 έως τις 3.009,55 επίσης νέο υψηλό.

Σε τραπεζικά χαρτιά και ΔΕΗ το top 5 των funds, καθώς ο τραπεζικός είναι ο κλάδος-από τους άμεσα ωφελούμενους από την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας η δε Επιχείρηση μετά την προεκλογική "πολιτικοποίηση".

Περισσότερα από 55 εκατ.τμχ σε απόλυτο αριθμό οι συναλλαγές από τα συνολικά 69 εκατ. τμχ σε Πειραιώς, Alpha BankΑΛΦΑ +15,42%, Εθνική και Eurobank. Διψήφια ποσοστά από 13,25% (στα 2,684 ) η Πειραιώς μέχρι 16,25% (1,395) η Alpha BankΑΛΦΑ +15,42%.

Πάνω από 23,5 εκατ. η αξία συναλλαγών με πακέτα, και πλήθος προσυμφωνημένων εντολών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo πέραν των 4 τραπεζικών.

Έως τα 9,575 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ-υπερκαλύπτοντας την τιμή της αμκ/συμβάλλοντας στον απεγκλωβισμό επενδυτικών κεφαλαίων-. Επονται ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy Holdings, Helleniq Energy καθώς (κυρίως) ξένα funds "σαρώνουν" ένα ευρύ φάσμα μετοχών του δείκτη.

Σύμφωνα με χρηματιστές οι εισροές αποδίδονται και σε βραχυπρόθεσμου και σε πιο επενδυτικού προσανατολισμού κεφάλαια, τα μεν πρώτα αξιοποιώντας το ισχυρό ανοδικό trend τα δε δεύτερα την προοπτική-διαδοχικά: εκλογής ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης- επίσπευση της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας με καταληκτική την 20η Οκτωβρίου-οπότε βαθμολογεί την ελληνική οικονομία η Standard & Poor's.

Εύλογα προτεραιότητα των ξένων ο τραπεζικός κλάδος, συνακόλουθα τα blue chips με γνώμονα τα οικονομικά μεγέθη 3μηνου συνεκτιμώντας τις εξελίξεις σε "κλάδους αιχμής" με "ενεργειακό", "υποδομών-κατασκευών" με υψηλή έκθεση ξένων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με χρηματιστές η λογική προεξόφλησης έχει διττή στόχευση: την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας-επίσπευση διεργασιών/εξελίξεων από το "μέτωπο" των επιχειρηματικών συμφωνιών. Η επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα προεξοφλεί πως, μία σειρά μεγάλων και μεσαίων projects θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Η εικόνα στην αγορά "κρατικού χρέους/ομολόγων" ενδεικτική της τάσης που αφορά κυρίως τα "κόστη χρήματος" (από το Δημόσιο μέχρι την επιχειρηματικότητα, τις εισηγμένες.

Σταθερά χαμηλότερα του Ιταλικού 10ετούς και κοντά στο Ισπανικό το Ελληνικό 10ετές, με ξένα σπίτια που είχαν ανοίξι θέσεις πώλησης να επισπεύδουν την κάλυψη τους.

(*) λίγο μετά τις 14.00' με την σχέση 108/14 μετοχών με άνοδο/πτώση ενδεικτική του ευρύτερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Πηγή: Euro2day