You are here

HSBC: Περιορισμένα τα περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες

25/06/2019 17:25

Την εκτίμηση ότι μια πιθανή νίκη της ΝΔ έχει ήδη «τιμολογηθεί», διατυπώνει ο οίκος. Τι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση. Η θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων και γιατί δεν βλέπει μεγάλα περιθώρια για το τραπεζικό ράλι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά το κατά πόσο θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία είναι λιγότερο βέβαιο, εκτιμά η HSBC σε ανάλυσή της για την Ελλάδα.

Οι πολιτικές που σχεδιάζει ίσως αντιμετωπιστούν από τις αγορές ως περισσότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις.
Εώς τώρα η ελληνική αγορά απέδωσε πολύ καλά σε όλες τις επενδυτικές τάξεις και ως κάποιο βαθμό η νίκη της ΝΔ ίσως ήδη τιμολογήθηκε. Υπάρχουν ωστόσο και σχετικά ξεκάθαρες πολιτικές -οι οποίες απαιτούν έγκριση της ΕΕ-, που θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Για παράδειγμα, ίσως επιτραπεί στη χώρα να χρησιμοποιήσει μέρος του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας που διαθέτει, ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Το όριο κατοχής ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες θα μπορούσε να αυξηθεί, βοηθώντας στη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς. Τα εναπομείναντα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν. Και τα πλάνα τα οποία πρότειναν οι ελληνικές αρχές για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να δουν το… φως της ημέρας.

Η HSBC βλέπει κάποια μεσοπρόθεσμα ρίσκα. Η δημοσιονομική απόκλιση είναι ένα εξ αυτών. Η ΝΔ μιλά για μείωση φόρων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από μειώσεις δαπανών. Μετά από χρόνια λιτότητας, όμως, είναι ερώτημα το πόσο μπορεί να έχει απομείνει για να κοπεί. Η ανάπτυξη εσχάτως περιορίστηκε. Μια επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανησυχία για τη βιωσιμότητα χρέους. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τη ΝΔ μπορεί να είναι ένα ρίσκο, αν η δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίσει λαϊκές αντιδράσεις.

Η έκθεση θυμίζει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης σε 260 μονάδες βάσης. Αν και η μεγάλη πτώση μπορεί να ολοκληρώθηκε, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αποδίδουν καθώς ένα σταθερό περιβάλλον βοηθά να μεγαλώσει η επενδυτική βάση.

Για τις τράπεζες, η εκτίμηση είναι ότι οι εξελίξεις στη χώρα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs ήταν ο λόγος που οδήγησε στο μεγάλο έως τώρα ράλι. Η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει στην ικανότητα του κλάδου να παράγει κέρδη και να αντιμετωπίσουν το θέμα της ομαλοποίησης των ισολογισμών. Με τους κινδύνους περισσότερο ισορροπημένους, πάντως, η βασική υπόθεση του οίκου είναι ότι τα περιθώρια ανόδου είναι τώρα περιορισμένα.

Πηγή: Euro2day