You are here

Η αναμέτρηση κοστίζει στη Σοφοκλέους

05/02/2004 11:15
Έντονες διακυμάνσεις και νευρικότητα, χθες, στη χρηματιστηριακή αγορά -στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος το οποίο διαμορφώνεται- ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, που είχε ως αποτέλεσμα τη συχνή εναλλαγή πρόσημων του Γενικού Δείκτη Τιμών.

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ Αξίζει να σημειωθεί ότι η νευρικότητα της αγοράς δεν είναι τυχαία και συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μοιάζει ανήσυχος και το εκφράζει, καθώς διαβλέπει ότι η διαπλοκολογία και η ισχυρή αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στα προγράμματα θα επιδράσουν και μετεκλογικά στο κυβερνητικό έργο, όποιο κόμμα και εάν εκλεγεί κυβέρνηση. Σε όλα αυτά, προστίθενται και αόριστες φημολογίες για κλάδους και εταιρείες, όπως, επίσης, και τα συγκεκριμένα προβλήματα που ανέκυψαν για την «Ευρωπαϊκή Τεχνική», επιδεινώνοντας την κατάσταση. Αναλυτές παρατηρούν ότι η Σοφοκλέους έχει χάσει σημαντικό τμήμα της δυναμικότητάς της, ενώ όλοι περιμένουν να περάσει η κρίσιμη προεκλογική περίοδος, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ξένοι θεσμικοί Παράλληλα, το κλίμα αυτό έχει παγώσει και τις κινήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι, επίσης, εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους για την πορεία της αγοράς. Στην πορεία της Σοφοκλέους δεν βοηθάει και το διεθνές κλίμα, το οποίο φυσικά δεν είναι αρνητικό, ωστόσο δεν διαμορφώνει σαφή τάση. Σε περίπτωση, πάντως, που η διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά συνεχισθεί, είναι σαφές ότι αυτές που θα πληγούν περισσότερο είναι οι μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν αποκομίσει και σημαντικά κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά, φθάνοντας στο χαμηλό της ημέρας. Εν συνεχεία, ο Γενικός Δείκτης έφθασε στις 2.433,7 μονάδες, ωστόσο σταδιακά απώλεσε όλα τα κέρδη, γυρίζοντας εκ νέου σε αρνητικό πρόσημο για να κλείσει τελικώς στις 2.418,87, με μικρά κέρδη (+0,10%). Οι εκθέσεις για τον ΟΠΑΠ και τα κέρδη του ΔΟΛ παρέσυραν ιδιαίτερα ανοδικά τις συγκεκριμένες μετοχές, αλλά και τον κλάδο των εκτυπώσεων.

Ηπιότερο ήταν το κλίμα χθες ως προς τον κατασκευαστικό τομέα αν και το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Τεχνικής ήταν από τα κυρίαρχα στον κλάδο.

Χωρίς την έντονη δραστηριότητα από μέρους των ξένων επενδυτών, από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίασε η δυναμικότητα.

Ο αγώνας αγοραστών - πωλητών έληξε ισόπαλος, ενώ στις επόμενες συνεδριάσεις, προβλέπεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο