You are here

Η doValue διεκδικεί τον «Φορέα Απόκτησης Ακινήτων»

22/09/2021 14:14

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (που θα αποκτά κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών) αναμένεται να επιδείξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day, η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων doValue σε κοινοπραξία με έτερο ξένο επενδυτικό fund.

Η πρόσκληση προς τους επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος απόκτησης του Φορέα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η προκήρυξη του διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της επόμενης άνοιξης.

Το ενδιαφέρον της doValue είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερα θερμό και ήδη η διοίκησή της - πρόεδρος ο Θ. Καλαντώνης και διευθύνων σύμβουλος ο Τ. Πανούσης- τρέχουν τη σχετική άσκηση, προκειμένου η εταιρεία να μπει στη διαδικασία (σ.σ. μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος) της συζήτησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά τους, στο υπουργείο Οικονομικών στοχεύουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς το νέο πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας», το οποίο εισάγει για πρώτη φορά τη δυνατότητα της πτώχευσης στα φυσικά πρόσωπα, είναι σε ισχύ μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την 1η Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοικοκυριά που θα δηλώσουν πτώχευση έχουν τη δυνατότητα βάσει του νόμου να μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία τους στον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων και να την επαναμισθώσουν από αυτόν για 12 έτη.

Ο διαγωνισμός

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο τέλος Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους υποψήφιους επενδυτές και εν συνεχεία θα καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες των όρων του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ανάλογα με το πόσοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν, στο πρώτο στάδιο θα καθοριστούν και οι τελικοί όροι του διεθνούς διαγωνισμού. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν υπάρξει μικρό ενδιαφέρον, να αλλάξουν σημαντικά κομμάτια από τη δομή του Φορέα. Με βάση το πλαίσιο, ο Φορέας θα περάσει στα χέρια ενός ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα κληθεί να τρέξει ολόκληρο το εύρος της λειτουργίας του.

Για τη σύσταση του Φορέα, το υπουργείο Οικονομικών θα κηρύξει διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για σύναψη σύμβασης με αντικείμενο την παραχώρηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης. Το σύνολο των κεφαλαίων, που μέσω της Σύμβασης Παραχώρησης θα δεσμευτεί να δαπανήσει ο Φορέας σε αγορές πρώτων κατοικιών ευάλωτων οφειλετών, θα φτάσει μέχρι τα 2 δισ. ευρώ.

Ισχυρό χαρτοφυλάκιο

Η doValue Greece αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου doValue στην Ελλάδα και την Κύπρο και ήδη στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει περισσότερα από 37 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπό διαχείριση.

Πηγή: Euro2day