You are here

Η Dresdner αναβάθμισε CosmOTE και Panafon

12/07/2003 06:39
Kαλά νέα για την CosmOTE και την Panafon επεφύλασσε χθες η Dresdner Kleinwort Wasserstein, αφού οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας αναβάθμισαν τις δύο εταιρείες, κίνηση που συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα θετικά σχόλια. H Dresdner προτείνει την αγορά της μετοχής της CosmOTE με τιμή-στόχο τα 12 ευρώ ενώ για την Panafon συστήνει «χτίσιμο θέσεων» (add) με τιμή-στόχο τα 6,3 ευρώ. Περισσότερο επιφυλακτική εμφανίζεται για τη Stet Hellas για την οποία προτείνει τη διακράτηση της μετοχής με τιμή-στόχο τα 9,5 δολάρια.

Ψήφο εμπιστοσύνης

Στην εκτενή έκθεσή της για τον ελληνικό κλάδο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η Dresdner αξιολογεί θετικά τις προοπτικές της αγοράς, καθώς βλέπει όχι μόνο περιθώρια αύξησης των συνδρομητών αλλά και διατήρηση της τάσης αντικατάστασης της σταθερής τηλεφωνίας από τη κινητή.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις μεγάλους «παίκτες», η γερμανική τράπεζα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην CosmOTE την οποία χαρακτηρίζει ως κορυφαία επενδυτική επιλογή της. «H αποτίμησή της είναι ελκυστική και η μεγάλη παραγωγή ρευστού σημαίνει ότι οι μέτοχοι της εταιρείας απολαμβάνουν μια από τις μεγαλύτερες μερισματικές αποδόσεις (3,8%) στον κλάδο».

H Dresdner «βλέπει» περιθώρια σημαντικής ανόδου της μετοχής το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ εκτιμά ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (χθεσινό κλείσιμο στα 9,70 ευρώ με κέρδη 0,21%) η αποτίμηση του τίτλου ενσωματώνει πλήρως την αλβανική θυγατρική AMC.

Για την Panafon (χθεσινό κλείσιμο στα 5,96 ευρώ, με κέρδη 1,02%) επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση επικεντρώνεται σε «υψηλότερης αξίας συνδρομητές, δηλαδή στους υφιστάμενους και τους νέους κατόχους συμβολαίων, χρησιμοποιώντας ως βασικό όπλο το πρόγραμμα Vodafone Live!».

Υποτιμημένη η Stet Hellas

H στρατηγική αυτή «βελτιώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας πλην όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στα περιθώρια». Kατά την Dresdner οι πιθανότητες να εξαγοράσει o μητρικός όμιλος Vodafone το μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας που δεν ελέγχει ήδη είναι αυξημένες. «Oμως, ο παράγοντας αυτός από μόνος του δεν αρκεί για να αγοράσει κανείς Panafon, καθώς η ιστορία διδάσκει ότι η Vodafone μάλλον δεν θα είναι γενναιόδωρη (σ.σ. δεν θα προσφέρει δηλαδή υψηλό premium)».

Tέλος, η γερμανική τράπεζα χαρακτηρίζει τη Stet Hellas υποτιμημένη «τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους», προσθέτει όμως ότι τη θεωρεί τίτλο υψηλής επικινδυνότητας. «H Stet είναι ο τρίτος παίκτης σε μια σχετικά μικρή αγορά και ανταγωνίζεται τις θυγατρικές του πρώην κρατικού μονοπωλίου και της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας του κόσμου.

Eπίσης, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμιά από τις δύο βασικές κατηγορίες χρηστών (σ.σ. συμβόλαια και καρτοκινητή τηλεφωνία) και γι' αυτό είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον ανταγωνισμό και τους κινδύνους της αγοράς. «H χαμηλή εμπορευσιμότητά της και το γεγονός ότι δεν είναι εισηγμένη στη Σοφοκλέους αλλά στο εξωτερικό είναι άλλοι δύο λόγοι που δικαιολογούν τη διαπραγμάτευσή της με discount σε σχέση με την τιμή που υπονοεί το μοντέλο προεξόφλησης ταμιακών ροών (DCF)», καταλήγει η Dresdner.

Λαλέλα Xρυσανθοπούλου