You are here

Η Ελλάδα αναμένει από την πΓΔΜ την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της

10/10/2018 17:02

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Κοζάνης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα», εκφράζοντας τη θέση της Ελλάδας για «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατό».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή προϋποθέτει την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε η πΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η κατοχύρωση όλων των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γείτονα χώρα.

«Μόνον όταν τελειώσει οριστικά –δεν πρόκειται σ` αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις– όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Αναφορικά με τις δηλώσεις των πολιτικών ηγετών της πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι «ακούμε τις δηλώσεις των γειτόνων μας, αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ερμηνεύεται όπως αναφέρεται στο γράμμα της».

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή της προοπτική, υπό την προϋπόθεση του ειλικρινούς σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου –αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα "NATURA 2000"–, καθώς και του συνόλου του διεθνούς δικαίου.

«Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης είναι σαφείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες» και «δεν νοείται αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με το θέμα της ΑΟΖ, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας», όπως ισχύει βάσει της Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστου μέλους της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, και ως συνεπούς συμμάχου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η χώρα προασπίζεται τα εθνικά της θέματα, με σεβασμό και στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.