You are here

Η ελληνική κρίση έβαλε τον πολιτικό διάλογο στη συζήτηση για το ευρώ, είπε ο επικεφαλής του επιτελείου Μοσκοβισί

13/06/2018 18:31

Η συζήτηση για την Ελλάδα και το Ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια οδήγησε στην επιστροφή του αμιγώς πολιτικού διαλόγου στη συζήτηση για το ίδιο το κοινό νόμισμα, τόνισε ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του Καμπινέ Μοσκοβισί, μιλώντας σήμερα στον Τύπο στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι τις εξελίξεις και τις συζητήσεις μεταξύ κοινοβουλίων και πολιτών “δεν θα μπορούσαν να τις είχαν φανταστεί οι πατέρες της Ένωσης”.

Ο Ολιβιέ Μπαγί, αρχικά, μετέφερε την απολογίες του Επιτρόπου Μοκσοβισί για το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παραστεί στο σεμινάριο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, λόγω της γέννησης του πρώτου υιού του.

Στη συνέχεια έδωσε ιδιαίτερη έμφαση το τι συνέβη στο πολιτικό επίπεδο τα τελευταία 8 χρόνια, συνιστώντας στον Τύπο να τα θυμηθεί όταν το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν τέτοια που οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία τα Κράτη Μέλη και τους πολίτες να σκεφτούν την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, ή τη διάλυση του κοινού νομίσματος. Και αυτό, όπως είπε, ήταν πρωτοφανές, ενώ επέφερε και μια ξεκάθαρη απάντηση: “το ΟΧΙ” στην έξοδο. Παρόλα' αυτά, το ερώτημα, όπως είπε ο Επικεφαλής του Γραφείου του Μοσκοβισί, “ήταν υπαρκτό”. Η όλη κατάσταση ωστόσο οδήγησε και στην βελτίωση της αντίληψης μεταξύ των Κρατών Μελών ότι οι οικονομίες μας είναι πλέον αλληλοεξαρτώμενες κα αυτός είναι λόγος από μόνος του για να μείνουν τα Κ-Μ μαζί. Οδήγησε δε και στην ανάπτυξη της έννοιας της αλληλεγγύης, αρχικά ως έννοια και στη συνέχεια στο πρακτικό επίπεδο. Τέλος εξήγησε ότι όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση οδήγησε στην επιστροφή της πολιτικής στο διάλογο για το ευρώ, το οποίο δεν νοείται πλέον απλά ως νόμισμα με αξία στις αγορές, αλλά ως πολιτικό διακύβευμα. Σημείωσε δε ότι οδήγησε και σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και της δημόσιας συζήτησης. 

Κατέληξε δε λέγοντας ότι οι περισσότεροι υπουργοί που θα είναι στο τραπέζι της 21ης Ιουνίου δεν έχουν στην πλάτη τους τη μακρά ιστορία των 8 ετών της κρίσης, σημειώνοντας ότι ο μόνος που έχει στο τραπέζι κάποιον που έχει μπροστά του σχεδόν όλο το ιστορικό της ελληνικής διάσωσης είναι η Κομισιόν, με τον Πιέρ Μοσκοβισί, που υπήρξε νωρίτερα και Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.