You are here

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι στα επόμενα 24ωρα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία

11/06/2015 20:25
Ακόμα και μέσα στα επόμενα 24ωρα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους, εκτιμά η Αθήνα, που δηλώνει ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις».

«Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Λίγο νωρίτερα, και αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες γεφύρωσης των διαφορών, που έχουν απομείνει, ιδίως στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα.

«Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα που δεν αντλούν τις πληροφορίες τους μόνο από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, μεταφέρουν στο ΚΥΠΕ μια εικόνα «συνεχών διεργασιών», κυρίως στις Βρυξέλλες, «με ορατό πια ορίζοντα μια συμφωνία».

Επίσης, εκτιμούν ότι σε αυτήν την καίρια, όπως την χαρακτηρίζουν, φάση των διαπραγματεύσεων, φαίνεται πως τον καίριο λόγο από τους τρεις εταίρους έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (και μέσω αυτής, οι Μέρκελ και Γιούνκερ), η οποία μοιάζει να έχει πάρει επάνω της τη διαχείριση του «ελληνικού προβλήματος», αφήνοντας απ’ έξω, τουλάχιστον επί του παρόντος, το ΔΝΤ.

«Το Ταμείο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζερι Ράις, σχολιάζοντας την είδηση μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου, ότι το κλιμάκιο του Ταμείου «τα μάζεψε και έφυγε από τις Βρυξέλλες» ενοχλημένο που δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στις συζητήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

Πολιτικοί αναλυτές συνέδεσαν σήμερα το σκληρό όπως το χαρακτήρισαν σχόλιο του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές διαφορές» με την Ελλάδα σε τομείς-κλειδιά, με την ενόχληση του Ταμείου τόσο για τη στάση της Αθήνας, που δεν πλήρωσε τη δόση της 5ης Ιουνίου, αλλά και για εκείνη της ΕΕ, που φαίνεται, λένε, να ρίχνει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους όρους μιας συμφωνίας.

«Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην άμβλυνση των διαφορών αυτών και επομένως είμαστε ακόμη μακριά από μία συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι Ελλάδα και ΔΝΤ καταγράφουν αποκλίσεις σε συντάξεις, ΦΠΑ και χρηματοδοτικό κενό.

Στο εσωτερικό της χώρας, η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη, προέβη σε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι “όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτείνει εννιάμηνη παράταση του μνημονίου. Δηλαδή, χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό. Αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες. Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας. Τώρα ζητούν άλλους εννιά μήνες επέκταση του μνημονίου, που έλεγαν πως θα καταργήσουν. Και στο μεταξύ ετοιμάζουν φοροκαταιγίδα”.