You are here

Η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, δηλώνει από τις ΗΠΑ ο Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ

20/06/2018 07:58

Τη σημασία του φετινού 7ου Επενδυτικού Συνεδρίου Greek Investment Roadshow υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, με δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Χαρίτσης ο οποίος συμμετείχε μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τόνισε πως η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα. Τη συζήτηση συντόνιζε η ανώτερη διευθύντρια των οικονομικών προγραμμάτων του CNN International, Πένυ Μάνις.

«Φέτος είναι η χρονιά που (το Επενδυτικό Συνέδριο) αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί συμπίπτει με μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε δύο μόλις μέρες έχουμε το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εκεί θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για την ελληνική οικονομία σε σχέση με το χρέος και ταυτόχρονα η συζήτηση που θα γίνει για την επόμενη μέρα από την έξοδο από το πρόγραμμα», είπε.
 
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετά από 8 χρόνια κρίσης βγαίνει τον Αύγουστο από τα μνημόνια, άρα είναι πολύ σημαντική η συζήτηση που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες για το πλαίσιο συνεργασίας την επόμενη μέρα με τους θεσμούς.
«Με αυτά λοιπόν κατά νου", πρόσθεσε, "είναι η καταλληλότερη στιγμή για να συζητήσουμε στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και αντιλαμβάνονται ότι πλέον η χώρα μας ξαναγίνεται ένας δημοφιλής επενδυτικός προορισμός.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του πρέσβη Τζέφρι Πάιτ για την επέκταση της συνεργασίας, αλλά και για τη συμφωνία με τα Σκόπια, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι και σήμερα η τοποθέτηση του Αμερικανού διπλωμάτη κινήθηκε σε πολύ θετική κατεύθυνση για την Ελλάδα, τόσο για όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα όσο και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

«Αναγνωρίζεται από όλη τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό είναι πλέον οδός χωρίς επιστροφή. Κι επειδή δεν μένουμε μόνο στο οικονομικό πεδίο, οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, αυτό αντανακλάται τόσο στην βελτίωση των διμερών σχέσεων με χώρες της περιοχής - από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, μέχρι τις χώρες των Βαλκανίων, με πρωτοβουλίες όπως η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος - όσο και με την προσπάθεια για την επίλυση χρόνιων διπλωματικών ζητημάτων, με κατ’ εξοχήν ζήτημα την ονομασία των Σκοπίων. Αυτά δείχνουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το ρόλο της Ελλάδας ως μία χώρα ηγετική στην ευρύτερη περιοχή και με όρους οικονομικούς και με όρους διπλωματικούς. Δεν μπορεί πλέον και δεν πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως ένα κράτος παρίας, ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», είπε.
 
Την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης θα έχει συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, ο οποίος θα είναι το Σεπτέμβριο επικεφαλής της πολυμελούς αμερικανικής αποστολής που θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
 
«Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομική και εμπορική έκθεση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μία μοναδική συγκυρία το ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη αμερικανική αποστολή, με πάρα πολύ σημαντικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη ΔΕΘ, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, με τον οποίο θα έχουμε την ευκαιρία την Πέμπτη να συζητήσουμε από κοντά στην Ουάσιγκτον τις λεπτομέρειες αυτής της σημαντικής αποστολής. Είναι λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μέσα και από τη ΔΕΘ. Η οποία ειδικά φέτος συμπίπτει με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, αλλά και με την συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων».
 
Ο κ. Χαρίτσης πρόσθεσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι όπως ήταν τα τελευταία χρόνια, μία περιοχή επαρχιακή που δεν είναι ανοιχτή στις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες οι οποίες δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή.

«Ιστορικά, η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας έπαιζαν ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και ο στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε το ρόλο τους αυτό μέσα στα επόμενα χρόνια. Σ’ αυτό η παρουσία και ενεργός συμμετοχή της αμερικανικής αποστολής στη ΔΕΘ και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο με συμμετοχή του υπουργού Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, θα παίξει καθοριστικό ρόλο».

ΚΥΠΕ