You are here

Η ενεργειακή κρίση πρώτη εκ των πολλών που έρχονται

12/10/2021 13:33

«Υπάρχουν 20χρονοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει πληθωρισμός. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει στις αγορές. Το μομέντουμ που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μετά την σταδιακή έξοδο από την πανδημία απειλείται πάρα πολύ από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση και τα ενεργειακή κοστολόγια» σημείωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών μέσω της οποίας προειδοποίησε για «πολλές ενεργειακές κρίσεις που έρχονται».

Τοποθετούμενος στο θέμα του πληθωρισμού εξήγησε τι συνέβη: Πρώτον οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία τύπωσαν πολλά λεφτά που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας που ήταν στο μηδέν ή στο μείον λόγω Covid. Και οι κυβερνήσεις έδειξαν μεγάλη δημοσιονομική ανοχή, ακόμα και αυτές που είχαν μηδενικά περιθώρια.

Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι ο Covid-19 υποχωρεί αισθάνθηκε την ανάγκη να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Τέλος, η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές προγραμματισμένες επενδύσεις δεν έγιναν, ενώ δεν κατασκευάστηκαν και πλοία υπό παραγγελία, συνέχισε ο γνωστός επιχειρηματίας.

Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ σύντομα, εκτίμησε ο Ευ. Μυτιληναίος. Όταν υπάρχει ανισορροπία ακολουθεί ο πληθωρισμός. Εδώ που φτάσαμε αυτό που τον σπρώχνει πάρα πολύ είναι το ενεργειακό πρόβλημα.

«Ναι υπάρχει ανάκαμψη, ναι στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη γιατί ήταν μεγαλύτερη η πτώση, αλλά απειλούνται από τους παραπάνω λόγους», τόνισε.

Αναφορικά με την ικανότητα της χώρας να αντλήσει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ο επιχειρηματίας επεσήμανε ότι αυτός που έχει το know how για να διαχειριστεί τα κεφάλαια είναι οι τράπεζες. Αν ρωτάτε το εάν η Ελληνική διοίκηση μπορεί να αντιμετωπίσει μια είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. σε 4-5 χρόνια η απάντηση είναι «όχι, όχι όπως είναι». Δίνεται μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, τομέα όπου που έχει πάει, και να τις επιταχύνει.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται και μπορούν να απορροφήσουν κονδύλια. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, ξεκαθάρισε.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για την ενεργειακή κρίση. «Αυτό που θέλω να συγκρατήσετε είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».

Εξήγησε ότι οι κοινωνίες υπό το βάρος του εκλογικού σώματος της κάθε χώρας, στην Ευρώπη πάρα πολύ, αλλά όχι μόνο εκεί, αποφάσισαν ότι πρέπει «χθες» να πάμε στην «απανθρακοποίηση». Χωρίς σχέδιο, χωρίς επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του βασικού αγαθού της ενέργειας για τον πληθυσμό. Εχουμε αποφασίσει ότι καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο. Ξέρετε που είμαστε τώρα; αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν ως καύσιμο μετάβασης το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων για αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ξεχνάμε ότι όταν φυσά λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση.

Θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας. Τώρα στην κρίση σκέφτηκαν οι αρχές στην ΕΕ ότι χρειάζονται μεγάλοι χώροι αποθήκευσης αερίου. Τώρα το αποφασίσαμε; Τι έχει συμβεί; Φύγαμε μπροστά, αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο (μπαίνεις σε μαύρη λίστα αν ασχολείσαι) και όταν έρθει η ώρα λέμε δεν έχει φυσικό αέριο γιατί έχει κρύο; Πρώτη φορά έχει κρύο;

Υποστήριξε ότι μεταξύ των δυο το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη περίπτωση γιατί υπάρχει πολύ. Στο φυσικό αέριο υπερβάλλουσες ποσότητες έχει μόνο η Ρωσία.

«Αυτή είναι η πρώτη κρίση μεταξύ πολλών που θα περάσουμε μέχρι να φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση», ξεκαθάρισε. Εκτίμησε δε ότι στο φυσικό αέριο μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι ή θα πάμε πολύ γρήγορα όπως θέλουμε οι «φανατικοί πράσινοι» ή παράλληλα με τη μετάβαση θα φτιάχνουμε τις υποδομές.

Βασίλης Ψάλτης: Να είμαστε ειλικρινής σε ότι αφορά τις χορηγήσεις δανείων

Παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Ψάλτης CEO της Alpha BankΑΛΦΑ +0,13% επεσήμανε ότι εδώ που βρισκόμαστε δεν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη θα είναι τύπου V. Δίνοντας ένα αισιόδοξο τόνο σημείωσε ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα υπάρχει η προσδοκία της αλλαγής του παραγωγικού μείγματος.

Στους κινδύνους προσέθεσε την «εφαρμογή», δηλαδή στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπρόσθετα υπάρχει ο «κίνδυνος του μεταρρυθμιστικού έργου», αν και βλέπουμε θετικά σημεία ως προς την βελτίωση της επιχειρηματικότητας (κίνητρα για συγχωνεύσεις κ.τλ.).

Ο CEO της Alpha BankΑΛΦΑ +0,13% προσέθεσε και τον κίνδυνο της «δημοσιονομικής χαλάρωσης». Επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος έχει μεγάλη ωρίμανση και σε ποσοστό 80% ανήκει σε επίσημους δανειστές. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Μπορούμε να αισιοδοξούμε αλλά δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο ότι υπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλο μέρος του οποίου περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα ο Βασίλης Ψάλτης επιβεβαίωσε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια. Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά. Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και πρέπει να στηριχθεί, δήλωσε και υποστήριξε ότι οι τράπεζες διευρύνουν τα κριτήρια και εξετάζουν την ικανότητα της ηγετικής ομάδας μιας εταιρείας, αλλά και τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου. «Δεν είμαστε απλά δανειστές, προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί τους».
Εχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινής, δήλωσε σε ότι αφορά τη συζήτηση για το εάν δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση και άφησε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες. Δεν μπορούμε να μην σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Καταλαβαίνω την πικρία όσων δεν έχουν δάνεια, αλλά υπάρχουν λόγοι. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση ο Βασίλης Ψάλτης σημείωσε ότι θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Υπάρχουν δομικές αλλαγές αλλά η ΕΕ στο παρελθόν έδειξε έστω με καθυστέρηση να ανταποκρίνεται. Πιστεύω το ευνοϊκό σενάριο ότι θα υπάρξει ανακατωσούρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά θα υπάρξει ομαλοποίηση.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δυο αφηγήσεις: η μια, η πιο απλοϊκή αναφέρεται στην κανονικότητα, την θεωρία της ισχυρής ανάπτυξης, ότι θα πορευόμαστε σε σιδερένιες ράγες. Η άλλη είναι πιο περίπλοκη, πιο επιφυλακτική «έχει διδαχθεί περισσότερα μαθήματα από τα τελευταία 12 χρόνια».

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Το διεθνές οικονομικό τοπίο επηρεάζεται πολύ από πολιτικούς παράγοντες, από τη γεωστρατηγική (σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας κ.τλ.). Αυτό συνδέεται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με τις τιμές στην ενέργεια. Πάντα με διακατέχει ο φόβος μιας νέας «Ντουβίλ», επεσήμανε ο γνωστός πολιτικός.

Είναι τεχνητοί οι λόγοι που όλοι έχουμε ίδιους όρους πρόσβασης στις αγορές. Αυτό μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

«Χρειαζόμαστε μια νέα παγκόσμια σύμβαση που θα αφορά το ‘μπαλόνι’ που έχει δημιουργηθεί από τις κεντρικές τράπεζες», εκτίμησε. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να υιοθετήσει την λέξη «κούρεμα» για τα χρέη.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το «κούρεμα» δεν ακούγεται ευχάριστα, είναι μια απειλή που μπορεί να τινάξει στον αέρα τις αποδόσεις και τα επιτόκια μιας χώρας. Χρειάζονται πιο κομψά, πιο υπαινικτικά μέσα για να διαχειριστεί η παγκόσμια οικονομία και οι κεντρικές τράπεζες αυτό το φαινόμενο».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να έχουμε βασική επιδίωξη να αποκτήσει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα, ενώ σε ότι αφορά το χρέος επεσήμανε ότι 2012 κάναμε ένα «υβριδικό δημόσιο χρέος», που σε μεγάλο βαθμό είναι εκτός αγορών.

Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε πως θα κινηθούμε μετά την έξοδο από τα μέτρα της πανδημίας. Θα επικρατήσει το πνεύμα ευελιξίας στην ΕΕ; αναρωτήθηκε. Χρειαζόμαστε ένα πιο «έξυπνο» Σύμφωνο Σταθερότητας, επεσήμανε.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το ΕΣΠΑ και τα περιφερειακά προγράμματα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι μεγάλα δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να παρουσιάσουν. Οι μικροί μόνο μέσα από υπερεργολαβίες θα συμμετέχουν.

Επισήμανε το πρόβλημα που αφορά επενδύσεις που αφορούν και σε χρήση γης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Δικαιοσύνη που δεν μπορείς να παρακάμψεις.

Για την ενεργειακή κρίση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για δύσκολο χειμώνα. Επεσήμανε ότι πρέπει να εξομαλυνθεί η σχέση της ΕΕ για τη Ρωσία. Η ΕΕ πρέπει να πάρει μεγάλες πρωτοβουλίες για προμήθεια και αποθήκευση.

Πηγή: Euro2day