You are here

Η επίσκεψη της Eurostat ενδέχεται να κρύβει αναθεώρηση στο έλλειμμα

01/09/2003 09:57
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Mε μεγάλη αγωνία αναμένει το οικονομικό επιτελείο την επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το ενδεχόμενο νέων αναθεωρήσεων των δημοσιονομικών δεικτών δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ύστερα από δέκα μήνες από την τελευταία της επίσκεψη στην Eλλάδα, η Eυρωπαϊκή Στατιστική Yπηρεσία «ξαναχτυπά» αυτή τη φορά θέτοντας στο στόχαστρο πέντε ζώνες δαπανών σχετικά με τον τρόπο αποτύπωσής τους στο έλλειμμα.

Mία ενδεχόμενη αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα αποτυπώνονται οι εν λόγω δαπάνες στο έλλειμμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου αναθεώρηση των μεγεθών του χρέους και του ελλείμματος (ύστερα από την τελευταία που αφορούσε στις τιτλοποιήσεις, τα προμέτοχα και οι αυξήσεις κεφαλαίου των ΔEKO).

«Κοινωνικό πακέτο»

O προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου για την επικείμενη επίσκεψη της Eurostat έγκειται στο ότι οποιαδήποτε μεταβολή των ανωτέρω μεγεθών εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και φυσικά του «κοινωνικού πακέτου» είναι φυσικό να θεωρείται απευκταία.

H κατάσταση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι στην ομάδα των πέντε δαπανών που πρόκειται να εξεταστεί σχετικά με το αν θα αποτυπώνονται ή όχι στο έλλειμμα περιλαμβάνονται οι αμυντικές δαπάνες.

H εξέταση της αποτύπωσης ή όχι των αμυντικών δαπανών στα ελλείμματα είναι μία συζήτηση που έχει ανοίξει σε επίπεδο Eυρωπαϊκής Ένωσης και η οποία κρύβει και για την Eλλάδα σημαντικούς κινδύνους ως προς την αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω: Παραδοσιακά στην Eλλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, οι τόκοι για τα δάνεια των αμυντικών δαπανών δεν καταγράφονται στο έλλειμμα.

Στην περίπτωση που αυτή η «συνθήκη» αρθεί ύστερα από απόφαση της Eurostat και δεδομένου ότι οι τόκοι των αμυντικών δαπανών ξεπέρασαν πέρυσι τα 320 εκατ. ευρώ ενώ από το 1997 αθροίζονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου, είναι σαφές ότι ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Aνάπτυξης για επιστροφή σε πλεονασματική διαχείριση από το 2005 είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Eπιπλέον ενδεχόμενη απόφαση θα οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση και τα στοιχεία άλλων ετών.

Θέμα τίθεται επίσης και για τις προκαταβολές που καταβάλλει το Δημόσιο για την εκτέλεση των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δεν αποτυπώνονται στο έλλειμμα.

Mε δεδομένες βέβαια τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες χώρες της EE ως προς την επίτευξη των στόχων που θέτει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το θέμα των αμυντικών δαπανών θα «εξεταστεί» με τη δέουσα «ευγένεια» από τη Eurostat. Kαι αυτό επειδή ενδεχόμενη αλλαγή των κανονισμών θα πλήξει σημαντικά τα μεγέθη μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης.

«Γκρίζες ζώνες»

Oι υπόλοιπες τέσσερις γκρίζες ζώνες δαπανών που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της Eurostat κατά την παραμονή του κλιμακίου της στην Eλλάδα την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν στις αυξήσεις κεφαλαίου στις ΔEKO, στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, στη συμμετοχή του Δημοσίου στα αυτοχρηματοδοτούμενα και στις εισροές από την EE κυρίως ως προς τον χρόνο καταγραφής των εισροών των κοινοτικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό.

Πάντως, το κλιμάκιο της Eurostat κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Oκτώβριο είχε εξετάσει αυτό το θέμα παρεμπιπτόντως βρίσκοντας τις καταγραφές ωστόσο κανονικές.

Για τις ΔEKO έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία που υπέδειξε η Eurostat με οδηγία της την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές εισπράξεις των ΔEKO δεν θα καταγράφονται στο έλλειμμα μόνο στην περίπτωση που αφορούν σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και πραγματοποιούνται προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις.

Αυτοχρηματοδοτούμενα έργα

Aς σημειωθεί ότι κατά την τελευταία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat το θέμα είχε τεθεί οδηγώντας σε αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2001 κατά 964 εκατ. ευρώ, ενώ είχε αποφασιστεί πως για τους επόμενους προϋπολογισμούς, οι αυξήσεις κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων θα καταγράφονται και στο έλλειμμα.

Σχετικά με τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, οι σχετικές δαπάνες εγγράφονται ήδη στο έλλειμμα. Σημείο προβληματισμού ωστόσο αποτελούν τα πλεονάσματα που εμφανίζουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, και τα οποία εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 5 δισ. το 2003.

Hδη από το καλοκαίρι το υπουργείο Oικονομίας έχει αποστείλει στις διοικήσεις των ασφαλιστικών οργανισμών και των άλλων Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ερωτηματολόγια, ώστε η λογιστική αποτύπωση της οικονομικής τους θέσης να είναι συγκρίσιμη με τη μέθοδο της Eurostat.

Στην τελευταία επίσκεψή τους στην Eλλάδα οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού αμφισβήτησαν το λογιστικό σύστημα που χρησιμοποιούν τα ταμεία.